logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Különleges karakterek

Az UTF-8 karakterkódolás előtt voltak olyan karakterek amelyek a többféle kódrendszer miatt nem miden böngészőben ugyanúgy jelentek meg. Ma ha weblapunkat UTF-8 kódolással készítjük biztosak lehetünk abban, hogy az böngészőkben azt látják a felhasználók amit szeretnénk. Mindezek mellett továbbra is vannak olyan karakterek amelyeket ha szeretnénk megjeleníteni akkor a különleges karakterkódokhoz kell nyúlnunk. Ilyenek például azok a karakterek amellyel tagolunk egy weboldalt. Gondolok itt a kisebb mint jel: „<”. Nagyobb mint jel: „>”, de előfordulhatnak más karakterek is amit valamiért szeretnénk különleges karakterként megadni.
A különleges karaktereket a „&” karakter vezeti be, és „;” karakter zárja. A különleges karaktereknek van egy kódjuk, ami egy szám. A legtöbbnek azonban neve is van. A „&” és a „;” karakterek közzé ezt a kódot vagy nevet kell írnunk. A „<” karakter ASCC kódja 60. A számmal megadott kódot mindig egy kettőskereszttel kell megadnunk. Ezek után ha egy HTML oldalon szeretnénk ezt a karaktert megjeleníteni a következőt kell írjuk a html kódba:

A nagyobb mint jel „>” száma 62. A nagyobb mint jel megjelenítése:

Például ha egy C nyelvű kód fejrészét szeretnénk megjeleníteni, amely így néz ki:

akkor a következőket írjuk a htmlbe:

A számok helyett könnyebb neveket megjegyezni. A kisebb mint jel „<” ilyen neve „lt”, a nagyobb mint jel neve „gt”. Ha a kódot névvel azonosítjuk a kettőskereszt nem szükséges. A következő változtatásokat tehetjük a példában:

A fentiekhez hasonlóan minden karakter aminek gondot okozhat a megjelenítése leírható egy számmal vagy névvel. Az alábbiakban egy ilyen kódtáblázatot látunk a teljesség igénye nélkül.

A HTML vezérlőelemeket nem tekintve ha képesek vagyunk UTF-8 kódolással különleges karaktereket bevinni a billentyűzetről, akkor nem kell használnunk az előbbi htmlkódolást. A HTML kódokat ha átszámítjuk hexadecimális számokká akkor azt látjuk, hogy azok megegyeznek az UTF-8 kódokkal. A htmlkódolással is megadhatunk hexadecimális számot is egy „x” karakter beszúrásával jelezve, hogy htmlkódról van szó. Az Euró jelét például így írhatjuk:

A fentiekből következik, hogy a UTF-8 kódolással az Euró jele: 0128. Ma már minden böngésző képes az bármely UTF-8 kódolással megadott megadott kódot megjeleníteni. Például pikk jelének UTF-8 kódja: 2660. HTML kóddal beírva:
pikk:
Vagy a szumma és az integrál jele:
szumma:Σ --integrál


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.