logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Különleges karakterek F2

Készítsen weblapot az alkáli fémekről.
Ha ön például a "9a" osztályba jár saját könyvtárában a (ami alapesetben Windowson a "c:Documentums and Settingstanulo" Linuxon "/home/tanulo/") hozzon létre egy "9a" nevű könyvtárat, ha az még nem létezik. Ügyeljen arra, hogy a 9-es (az osztály szintje) és az "a" az osztály jele közzé ne kerüljön más karakter! A 9a könyvtárban hozzon létre egy "alkali" nevű könyvtárat.

A webkönyvtárban hozzon létre egy "alkali" nevű könyvtárat. A kiinduló állomány neve index.html lesz, hozza létre a alkali nevű könyvtárban. Az weboldal UTF-8 kódolású legyen.

Az index.html állomány a böngésző címsorában a "Alkáli" felirat jelenjen meg. A weboldalon legfelül egyes fejezet címmel középre igazítva a "Alkálifémek" szerepeljen.

Ez után a következő bekezdések szerepeljenek:

Alkálifémek
A periódusos rendszer első főcsoportjába tartozó elemek. Hidroxidjai és karbonátjai lúgos kémhatásúak, vízben oldhatók. Atomjaik legkülső héján egyetlen elektron van, ezért a leginkább reakcióképes fémek között tartjuk számon.
A csoport tagjai:
  • * Li - lítium
  • * Na - nátrium
  • * K - kálium
  • * Rb - rubídium
  • * Cs - cézium
  • * Fr - francium


Egyik ismert vegyülete: NaHCO3 - nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna)


Az index.html weblapot formázza tovább a következők szerint: Az alkálifémek felsorolása legyen számozatlan listával megadva. Alatta egy középre igazított táblázatban a rendszámot, olvadás és forráspontot tartalmazó felsorolás táblázatos formában. A táblázat háttérszíne legyen világos szürke. A táblázatban szereplő celsius fok jele legyen html kóddal megadva. Az utolsó mondatban az Oxigének száma a hármas legyen alsóindexben.

A weblap legalján saját neve, osztálya és a mai dátum szerepeljen.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.