logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Linkek F1

Készítsen három weblapot a szívről. Saját könyvtárában (Pl. C: Documents and Settings) hozzon létre egy könyvtárat, melynek neve saját osztálya. Például.: 9c. Ügyeljen arra, hogy szám és a betű között ne legyen más karakter vagy szóköz! A 9c könyvtárban hozzon létre egy web nevű könyvtárat, ha az még nem létezne. A web könyvtárban hozzon létre egy „sziv” nevű könyvtárat, abban pedig egy index.html nevű állományt. Ez lesz kiindulási oldal. Mind a három állományt UTF-8 karakterkódolással hozzuk létre. Mind a három weblapon a böngésző címsorában a „Szív” felirat szerepeljen. Az index.html weboldal tetején a főcím: „Szív”, azt követően a következő listák szerepeljen:

index.html
Szív Izmos falú, üreges szerv, amely a mellüreg baloldalán helyezkedik el. Kúp alakú szerver, amelynek felső szélesebb része a bázis, alsó keskenyebb része pedig a szívcsúcs. Ritmikus összehúzódással pumpálja a vért a test különböző részeibe.
ErekAz érrendszer szabályozása
erek.html
Erek
A vérerek három csoportba oszthatók:
• verőér - artéria
• visszér - véna
• hajszálér – kapilláris
A kis vérkör juttatja el felhasznált vénás vért a tüdőbe, ahol vér oxigént vesz fel. A nagy vérkör szállítja a vért a végtagokba. A vér ezzel együtt visszajut a szívbe amely szivattyúként működve pumpálja a vért a két vérkörön keresztül.
errendszab.html
Az érrendszer szabályozása
Idegi szabályozás
A vegetatív idegrendszer kétfajta működése ismert. A szimpatikus és a paraszimpatikus. A paraszimpatikus hatásra az erek kitágulnak. Szimpatikus hatásra az erek összehúzódnak. Gondolataink és élményeink hatására érzelmek befolyásolják a vegetatív idegrendszert, ami által megváltozik a vér nyomása, esetleg fejfájás alakulhat ki.

Kémiai szabályozás
Az erek különböző simaizomfalára közvetlen hatással vannak az vérrendszerbe bekerült különböző anyagok. Helyi értágulatot idéznek elő a szénsavak és a tejsavak. Ennek hatására a helyi szervek működése javul. Nagyobb mennyiségű Szerotonin, hisztamin és bradikinin hatására az erek hirtelen kitágulnak, amely azonnali vérnyomásesést indukál. Kémiai hatásokat gyakorolnak a hormonok is.

További feladatok:
Az index.html lapon a „Szív” fejezetcím legyen középre igazítva. A bekezdés legyen balra igazítva. A bekezdést követően egy egysoros, két oszlopos táblázatot amiben a mintához hasonlóan helyezze el a két linket: „Erek”, „Az érrendszer szabályozása”. Mindkét cella tartalma legyen középre igazítva. A táblázatnak ne legyen szegélye. Az egész táblázat a böngésző 80%-át töltse ki és legyen középre igazítva.
Az erek.html tetején egy link mutasson vissza az index.html lapra, amelynek a felirata: „Főoldal”. A következő sorban az „Erek” szó kettes fejezetcímmel jobbra igazítva. Alatta a mintában is szereplő „verőér – artéria”, „visszér – véna”, „hajszálér – kapilláris” számozatlan listában szerepeljenek. Ebben az „artéria”, „véna” és „kapilláris” szavak dőlten szerepeljenek.
Az errendszab.html szintén egy linkkel kezdődjön amely az index.html fájlra mutat. Az „Az érrendszer szabályozása” legyen a következő sorban kettes fejezetcímmel. Az „Idegi szabályozás” ezt követő sorban hármas fejezetcímmel. Ezt követő bekezdés, ami az idegi szabályozásról szól legyen sorkizárva. A „Kémiai szabályozás” cím legyen hármas fejezetcímmel megadva. A kémiai szabályozásról szóló rész legyen sorkizárva.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.