logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Weblap kódolása

Ahhoz, hogy a weblapunk a böngészőkben karakterhelyesen jelenjenek meg meg kell adnunk, hogy annak szerkesztésekor milyen karakterkódolást használtunk. A Windows XP alapértelmezetten (magyar nyelvű ) ISO-8859-2 karakterkódolás használja. Ha Jegyzettömbben, mentéskor ezt ANSI kódolásként látjuk viszont. A Jegyzettömbben azonban beállítható az Unicode karakter készlet is, amely már a világ összes nyelvének jelkészletét egyetlen kódolással képes megjeleníteni. Az Unicode kódolásnak több megvalósítása van, elterjedt egyike az UTF-8. Szöveg és HTML szerkesztőkben az Unicode-ot ebben a formában találjuk meg. A korábbi ANSI esetén minden nyelvterületen külön kódolást kellett beállítani.
Ha Jegyzettömböt használunk, mentéskor alapértelmezetten az ANSI kínálja fel vagyis a HTML dokumentumunk ISO-8859-2 kódolású lesz. Ha mentéskor UTF-8 kódolást választjuk a HTML dokumentumban értelemszerűen a UTF-8 kódolást kell megadni. A következő sorok két ilyen lehetséges példát mutatnak:

<meta http-equiv=”Content-type” Content=”text/html; cahrset=iso-8859-2”>
<meta http-equiv=”Content-type” Content=”text/html; cahrset=UTF-8”>


A meta címkéket a <head> címkék közzé kell elhelyezni. A <meta> címkék http-equiv és Content tulajdonságával adjuk meg a lap kódolását. A text/html annyit jelent, hogy egy szemmel is jól olvasható html dokumentumot állítunk elő. A karakterkódoláshoz szorosan nem kapcsolódik a <title> címek: <title> ...</title>, de a meta címkék alőtt szokás megadni. A <title> címkék közzé írt szöveg a böngészők címsorában jelenik meg, az oldal címét szokás ide írni.
A HTML vázunk ezek után így fog kinézni:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC „-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN”>
<html>
<head>
<title>
Az oldal címe
</title>
<meta http-equiv=”Content-type” Content=”text/html; cahrset=iso-8859-2”>
</head>
<body>

Tartalom

</body>
</html>


Vegyük észre, hogy a meta címkének nincs lezár része. A HTML verziók ezt megengedik az XHTML verziók azonban nem. Az XHTML-ben egy a címke végre egy perjelet kell tenni:

<meta http-equiv=”Content-type” Content=”text/html; cahrset=iso-8859-2”/>
Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.