logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag

HTML elmélet

Programozott tananyag:


Az SGML nyelv
A SGML egy mesterséges nyelv, azon belül is egy dokumentumleíró nyelv. Nem egy konkrét nyelv, csak általános ajánlásokat tartalmaz, hogyan is kellene leírni egy dokumentumot.

Az SGML nyelv T1
Feladat

Az SGML nyelv F1
Feladat

Hiperszöveg
Mit jelenthet esetünkben a hiper szó? A folytonos ellentéteként használjuk. Ebből kiindulva olyan szövegről van szó amely nem folytonos. Néhol megszakíthatjuk és más helyen folytathatjuk.

Hiperszöveg T1
Feladat

HTML
A HTML a HyperText Markup Language betűszavai, magyarul Hyper Szöveg Készítő Nyelv. A nyelv első leírását a 1991-ben tette közzé.

HTML T1
Feladat

WORLD WIDE WEB Szövetség
Egy HTML oldal akkor érvényes, ha az megfelel a szabványoknak, úgy mondhatnánk nyelvtanilag helyes.

WORLD WIDE WEB Szövetség T1
Feladat

XML
A formátum nem csak gép de az ember számára is viszonylag könnyen olvasható. Az XML platform független, egyszerűen, hierarchikusan felépíthető dokumentum szerkezetet ad.

XML T1
Feladat

XHTML
Az SGML általános leírónyelvből megalkották az XML-t amely szintén általános célú leírónyelv. Az SGML-ből megalkották a HTML weblapot leíró nyelvet. Az XML alapján létrehozták az XHTML-t amely szintén weblapok leírására való.

XHTML T1
Feladat

A http protokoll
A http protokoll a Hyper Text Transfer Protocol betűszavai, magyarul hiperszöveg átviteli protokoll. A protokoll meghatározza milyen szabályok szerint kommunikál a weblapot kiszolgáló gép a böngészőprogramunkkal.

A http protokoll T1
Feladat

Böngészők
A böngészőket az Interneten elhelyezett weboldalak megtekintésére találták ki. Angolul browser. A böngészők az Interneten a http és https protokollal kommunikálnak.

Böngészők T1
Feladat

Webszerverek
A webszerver egy számítógépes program, amelynek a feladata a weblapok kiszolgálása a böngészők számára http és http protokollon keresztül. A webszerverek feladat a felhasználók tevékenységeit és a hibaüzenetek naplózása.

Webszerverek T1
Feladat

A HTML és a CSS
A CSS a Cascading Style Sheets angol szavakból alkotott betűszó. Lépcsőzetes Styluslapoknak fordíthatjuk. Dokumentumok stílusának leírására használjuk.

A HTML és a CSS T1
Feladat

A HTML DTD és típusok
A DTD az angol Document Type Definition szavakból alkotott betűszó, amely magyar nyelvre így fordítható: Dokumentum Típus Definíció.

A HTML DTD és típusok T1
Feladat


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.