logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Betűk stílusa, hatások F1


Készítsen weblapot a kétéltű állatokról. Saját könyvtárában (Pl. C: Documents and Settings) hozzon létre egy könyvtárat, melynek neve saját osztálya. Például.: 9c. Ügyeljen arra, hogy szám és a betű között ne legyen más karakter vagy szóköz! A 9c könyvtárban hozzon létre egy web nevű könyvtárat, ha az még nem létezne. A web könyvtárban hozzon létre „keteltu” nevű könyvtárat, abban pedig egy index.html nevű állományt. Az állomány UTF-8 karakterkódolással hozzuk létre.

A böngésző címsorában a „Kétéltűek” felirat szerepeljen. Az oldal tetején a főcím: „Kétéltűek”, azt követően a következő fejezetek szerepeljenek:

Felépítésük
Koponyájuk két nyakszirti bütyökkel ízesül az elülső nyakcsigolyához. Egyetlen keresztcsonti csigolyával rendelkeznek. A többi gerincestől eltérően nincs rajtuk toll, szőr vagy pikkely. Bőrük mirigyekben gazdag és jelentős ezen keresztül való lélegzésük.

Vázrendszer
Végtagjaik a halak úszóiból származtathatók. Mellső végtagjaik csontosan nem kapcsolódnak a gerinchez, csak az izmokba ágyazottak. Hátsó lábaik azonban kötőszövetesen és porcosan, feszes ízületekkel ízesülnek a keresztcsonthoz. Vázrendszerük sok porcot tartalmazó csontos.

Légzésük
A bőrlégzéssel a nyálkás bőrükön feloldódó oxigént veszik fel. Ezt azt teszi lehetővé, hogy bőrük alatt sűrűn hajszál erekkel behálózott érrendszerük van. Egyes farokkal rendelkező kétéltűek tüdeje megmaradt, és a kopoltyújuk mellett ezt is használhatják légzésre. Más állatokra nem jellemző.

Az egyes bekezdések címei a kettes fejezetcímmel legyenek megadva. Minden bekezdés legyen a bekezdéseknek megfelelő címkével formázva. Az első bekezdés teljes szövege legyen dőlt betűvel szedve. Az első bekezdés első mondatában a „nyakszirti bütyökkel” szavak félkövérek legyenek. A harmadik bekezdésben utolsó mondatában a „kopoltyújuk” szó nagyobb betűvel legyen a többhez képest. A második bekezdés, második mondatában az „izmokba ágyazottak” szöveg legyen aláhúzva.
A harmadik bekezdés, utolsó mondatát húzzuk át.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.