logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Linkek F3

Készítsen weboldalt a karatéról.

Ha ön például a "9a" osztályba jár saját könyvtárában a (ami alapesetben Windowson a "c:Documentums and Settingstanulo" Linuxon "/home/tanulo/") hozzon létre egy "9a" nevű könyvtárat, ha az még nem létezik. Ügyeljen arra, hogy a 9-es (az osztály szintje) és az "a" az osztály jele közzé ne kerüljön más karakter! A 9a könyvtárban hozzon létre egy "web" nevű könyvtárat.

A webkönyvtárban hozzon létre egy karate nevű könyvtárat. A kiinduló állomány neve index.html lesz, hozza létre a karate nevű könyvtárban.

Az index.html állomány a böngésző címsorában a "Karate" felirat jelenjen meg. A weboldalon legfelül egyes fejezet címmel középre igazítva a "Karate" szerepeljen.

Ez után a következő bekezdések szerepeljenek:
A karate jelentése üres kéz. A fegyver nélküli, pusztakezes küzdelem neve. Bizonytalan források szerint Indiából Buddhidharma Kínába utazott ahol, 9 évnyi meditáció után tanítani kezdte az ottani szerzeteseket a Wajramutsi nevű küzdő technikákra és jógára. A szerzetesek kolostora volt a Shaolin templom. A szerzetesek sokáig őrizték titkukat, hosszabb idő után azonban mégis tőlük származtatják Kína északi és déli területein létrejött harcművészeti stílusokat a Wutang stílus mellett. A stílusokat Kína időjárása nagyban befolyásolta. A déli terület szárazabb időjárása meghatározta a kialakult állásokat, mivel másként kell megállni egy száraz és egy sáros nedves talajon. Száraz környezetben nyugodtan használhatunk mélyebb állásokat, míg nedves, sáros területen inkább magas állások, kissé befele hajlított lábbak használata előnyösebb. Így alakulhatott ki később észak és dél között ez alapállásbeli különbség.

Kínai mestereknél tanulják a harcművészeteket a Okinawa nagy mesterei. Okinawa szigetén ekkor három híres irányzat lesz népszerű. Az egyes stílusok egy-egy városhoz köthetők. Ezek a Naha, Shuri és Tomai városok. A stílusok nevei a várok nevei alpján kapták nevüket:

  • Shuri-te
  • Naha-te
  • Tomari-te


 • Japánban négy karate irányzat lett híres.

   • Shotokan (Sotokan)
   • Goju-ryu (Godzsu-riu)
   • Shito-ryu (Sito-riu)
   • Wado-ryu (Vado-riu)

  • shotokan.html

   Shotokan
   A Shotokan megalapítója Gichin Funakoshi Shuriban született ahol Azato Ankoh és Itosu Ankoh mesterektől tanulta a karatét. Később Japánba költözött és minden idejét a karate fejlesztésére fordította. Funakoshi mester bemutatta a karatét Japánban. Az oktatási miniszter támogatásával támogatást kapott a karate iskolai oktatásához. Megírta a harcművészetekről szoló könyvét, amelynek címe Ryukyu Kempo. Rövidesen saját iskolát nyitott a Meishojuku nevű településen.   gojuryu.html

   Goju-ryu

   A Goju-ryu megalapítója Chojun Miyagi Naha városában született Aragaki Ryuko mesternél tanulta a karatét. Később Kanryo Higaonna mestertől tanul. Higaonna mester először csak az alaplépéseket oktatta tanítványának, később sajátíthatta el Sanshin katát, ami azóta is a Goju-ryu egyik jellemző formagyakorlata.Higaonna meseternhez sok tanítvány érkezett, de az edzések nagyon kemények voltak. Sokszor külső vagy belső vérzések is előfordultak. Minden gyakorlat célja a megfelelő légzés a állóképesség gyakorlása volt. Maga Miyagi is elgondolkodott néha azon, hogy abba hagyja a tanulást az edzések keménysége miatt. Higaonna halála után tanítványa Chojun Miyagi viszi tovább a Naha-te stílust.

   shitoryu.html

   Shito-ryu

   Kenwa Mabuni gyerek korában nagyon vékony és gyenge gyerek volt. 13 éves korában Shuriban tanult Ankoh Itosu-tól Később Kanryo Higashionna-tól tanulja a Naha-te-t. Ezek után egy Liu Liu Kung nevű kínai mestertől tanul kempot. Mabuni első harcművészeti iskolája Okinawa szigetén születik meg. Később Japánba utazik. Megalapítja saját stíluást a Shito-ryut. Mestereivel szemben érzett nagy tiszte miatt stílusának nevét azok neveiből állítja össze. A "higaSHIona" és "iTOsu" szavakból.


   A shotokan.html, a gojuryu.html és a shitoryu.html weblapokat formázza meg hasonlóan. Mindhárom weblapon a stílus neve szerepeljen kettesfejezetcímmel. Ez követően a hozzájuk tartozó bekezdés és kép szerepeljen, táblázattal egymás mellé igazítva.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.