logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Logikai formázás F2

Készítsen weboldalt a Pascal programozásról.

Ha ön például a "9a" osztályba jár saját könyvtárában a (ami alapesetben Windowson a "c:Documentums and Settingstanulo" Linuxon "/home/tanulo/") hozzon létre egy "9a" nevű könyvtárat, ha az még nem létezik. Ügyeljen arra, hogy a 9-es (az osztály szintje) és az "a" az osztály jele közzé ne kerüljön más karakter! A 9a könyvtárban hozzon létre egy "web" nevű könyvtárat.

A webkönyvtárban hozzon létre egy pascal nevű könyvtárat. A kiinduló állomány neve index.html lesz, hozza létre a pascal nevű könyvtárban. Az weboldal UTF-8 kódolású legyen.

Az index.html állomány a böngésző címsorában a "Pascal" felirat jelenjen meg. A weboldalon legfelül egyes fejezet címmel középre igazítva a "Pascal" szerepeljen.

Ez után a következő bekezdések szerepeljenek:
Pascal

Írjunk meg tetszőleges szövegszerkesztővel első Pascal programunkat:

program programnev;
uses crt;
BEGIN
WriteLn('Helló Világ');
END.

Az állományt mentsük a hello.pas néven.

Ha FreePascal fordítót parancssorból használjuk, akkor a program lefordításához a következő parancsot kell kiadnunk:
fpc hello.pas

Ezek után attól függően, hogy milyen környezetben dolgozunk létrejön egy hello.exe vagy egyszerűen egy hello nevű futtatható állomány.

Az index.html weblapot formázza tovább a következők szerint: A "Pascal" cím egyesfejezetcímmel szerepeljen. A minta programrészlet és a fordítás parancsa a "fpc hello.pas" legyen logikailag formázva, billentyűzetről bevihető szövegként.
A weboldal alján saját neve, osztálya és a mai dátum szerepeljen.
Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.