logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Linkek

Minden formázás keveset ér hiperszövegek nélkül. Ha egy szövegben elhelyezünk egy hiperhivatkozást egy másik weblapra „link” néven szoktuk emlegetni. Amire hivatkozunk a másik lapon horgonynak hívjuk. A linket a másik lapon elhelyezett horgonyhoz irányítjuk. Ha a hivatkozott lapon nem helyezünk el horgonyt a link akkor is használható a link. Akkor a hivatkozott lap eleje, illetve teteje jelenik meg. A példa kedvéért legyen egy weblap amely index.html néven van elmentve, ami tartalmaz egy „Alma” szót. Ezt a szót szeretnénk hiperszöveggé azaz linké alakítani.

Lineket „a” címkével határozunk meg:

<a>Alma</a>


Ettől azonban linkünk még nem működik, mert nem mutat sehova. Meg kell adnunk hova hivatkozzunk. Ezt az „a” címke „href” tulajdonságával tudjuk meghatározni. Legyen a példa kedvéért egy másik weblap, amire hivatkozni szeretnénk, a neve alma.html. A hivatkozásunk ekkor a következő módon nézhet ki:

<a href=”alma.html”>Alma</a>


Ha egy html oldalban hiperszöveggé alakítunk egy szövegrészt, akkor annak megváltozik a színe és a stílusa. Alapesetben böngészőtől függően valamilyen kék színt fog kapni és aláhúzott lesz. A böngészők átszokták színezni a linket, ha már egyszer meglátogattuk, vagy éppen most nézegetjük. Így beszélhetünk éppen látogatott linkek színéről, és a már meglátogatott linkek színéről. A fenti példában az „Alma” szót hiperszöveggé alakítása után, azon egyet kattintva az alma.html oldal elején találjuk magunkat.
Természetsen megtehetjük, hogy az alma.html oldalról készítünk egy visszafele hivatkozást az index.html-re:

<a href=”index.html”>Főoldal</a>


Ha a másik weblapnak nem a tetejére szeretnénk hivatkozni, hanem valahol lejjebb a szövegben, adott szövegrészben horgonyt kell elhelyeznünk.
Horgony elhelyezése szintén az „a” címke való. Az „a” címke „name” tulajdonságával adhatunk meg egy horgonyt, a hivatkozott résznek mintegy nevet adva ezzel:

<a name=”horgonyneve”>A példa kedvéért egy „videk” néven szeretnénk horgonyt elhelyezni. Legyen a hivatkozott oldal most is alma.html. Az alma.html fájlban a a szöveg megfelelő helyére a következő horgonybejegyzést tesszük:

<a name=”videk”>
Az index.html weblapon amiben szeretnénk erre a horgonyra mutatni a linket a következő módon adjuk meg:
<a href=”alma.html#videk”>Az almafák természetes helye</a>
Megjegyzés:
A <a name=”videk”> horgony az alma weblapon nem jelenik meg. Megtehetjük azt is hogy valamilyen szöveget zárunk az „a” címék közzé:
<a name=”videk”>Hazai viszonyok</a> Ez viszont az alma.html weboldalon meg fog jelenni.

Az eddigi példákban a hiperhivatkozás egy szöveg volt. Megtehetjük azt is, hogy egy képet teszünk meg linknek. Adott például az alma.jpg, amit szeretnék hiperhivatkozásként megjeleníteni:

<a href=”alma.html”><img src=”alma.jpg” alt=”alma”></a>Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.