logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Körlevél fogalma
Körlevelet akkor használunk, ha létre szeretnénk hozni több azonos szövegrészeket tartalmazó dokumentumot (formalevelet, meghívót…), amelyek változó szövegrészeket is tartalmaznak (nevek, címek). A változó szövegrészekben azonos típusú információk találhatók, de a tartalmuk egyedi. Az egyes leveleken vagy címkéken található egyedi információk egy adatforrás bejegyzéseiből származnak.

Például:
1.Ha karácsonyi üdvözlőlapokat készítünk, akkor egy dokumentum (törzsdokumentum) tartalmazza az üdvözlő szöveget és képeket. Egy táblázatba beírjuk ismerőseink nevét. A dokumentum és a táblázat egyesítésével minden ismerősünk számára névre szóló üdvözlőlapot készíthetünk.
2.Ha árajánlatot kérünk több helyről, akkor elég egyszer leírnunk, hogy milyen termékeket szeretnénk beszerezni és milyen feltételekkel. Ezt követően a lehetséges szállítók adatait (nevét, címét, kapcsolattartó nevét..) tartalmazó adatforrással egyesítve levelünket (törzsdokumentum), máris mindenkinek személyre szabott levelet készíthetünk.


A körlevél tehát:
1.Olyan dokumentum, amely állandó (azaz minden levélben azonos) szövegrészek mellett változó szövegrészeket is tartalmaz.
2.Az állandó szövegrészeket tartalmazó dokumentumot törzsdokumentumnak, a változó szövegrészeket tartalmazót pedig adatforrásnak nevezzük.
3.A törzsdokumentumot egy adatforrás tartalmával egészíti ki a program és ilyen módon egyedi dokumentumokat hoz létre


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.