logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag

Körlevél

Programozott tananyag:


Körlevél fogalma
Körlevelet akkor használunk, ha létre szeretnénk hozni több azonos szövegrészeket tartalmazó dokumentumot (formalevelet, meghívót…), amelyek változó szövegrészeket is tartalmaznak (nevek, címek).

A körlevél készítése
A körlevél készítésének lépései: 1. A törzsdokumentum megírása; 2. A törzsdokumentumhoz kapcsolódó adatforrás elkészítése; 3. Összekapcsolás; 4. Egyesítés.

Körlevél típusai
Körlevél típusok: Borítékok, Címkék, Formalevelek, E-mailek, Címtár.

A törzsdokumentum
A törzsdokumentum a körlevelek készítésének kiindulópontja. A törzsdokumentum lehet egy levél, egy boríték …

Az adatforrás
Az adatforrás egy vagy több táblából állhat. Az esetek többségében egy adattáblával dolgozunk.

Az adatforrás elkészítése
Az adatforrás belső szerkezetének olyannak kell lennie, hogy az egyes adatok és a törzsdokumentum helyőrzői között kapcsolatot lehessen létrehozn

Az adatforrás betöltése
Ha elkészítettük az adatforrást és betöltöttük a törzsdokumentumot , akkor az adatforrás betöltése következik.

Új lista létrehozása
Ha nem készítettünk külső adatforrást, akkor az adatlistát a Wordben is összeállíthatjuk a Levelezés menüszalagon a Címzett kiválasztása gombra majd a Új lista létrehozása… menüpontra kattintva.

A címlista módosítása
A betöltött adatokat módosíthatjuk a Levelezés menüszalagon a Címzett szerkesztése gombra, majd a Körlevél címzettjei párbeszédpanelen a Szerkesztés gombra kattintva.

A címlista testre szabása
A Körlevél címzettjei párbeszédpanelen sorba rendezhetjük címlistánkat, kereshetünk benne és bejelölhetjük azokat a rekordokat, amelyeket nyomtatni szeretnénk.

Összekapcsolás
A törzsdokumentum és az adatforrás összekapcsolásánál adjuk meg hol akarjuk elhelyezni a törzsdokumentumban az adatforrás adatait.

Egyesítés
Idáig két darab dokumentumunk van a törzsdokumentum, és az adatforrás. A körlevél készítés utolsó lépésében létrejön egy harmadik is, az egyesítés révén, ha a Levelezés menüszalagon a Befejezés és egyesítés gombra kattintunk.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.