logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag

Oldalbeállítás

Programozott tananyag:


Oldalbeállítások
Előfordulhat, hogy egy dokumentumon belül többféle oldalbeállítást alkalmazunk. Például eltérő fejléceket, eltérő tájolást… Ilyenkor a hatókör beállításával adhatjuk meg hogy az elvégzett oldalbeállítások a dokumentum mely részén legyenek érvényesek.

Oldalbeállítások F1
Feladat

Oldalméret
A dokumentumokat leggyakrabban a A4 –es lapokra nyomtatjuk. Előfordulhat azonban, hogy ettől eltérő papírméretet kell használnunk.

Oldalméret T1
Feladat

Tájolás
A Lap elrendezése menüszalag Oldalbeállítás csoportjában a Tájolás menüpontnál két lehetőség közül választhatunk: 1. Álló tájolás; 2. Fekvő tájolás.

Tájolás F1
Feladat

Oldalmargók beállítása
Az oldalmargók az oldalak szélei mentén látható üres területek. A szöveget és ábrákat általában a margók közötti nyomtatható területre helyezzük el.

Oldalmargók beállítása F1
Feladat

Oldalmargók beállítása T1
Feladat

Oldalszegély
A Lap elrendezése menüszalag Oldalháttér csoportjában az Oldalszegélyek gombra kattintva oldalszegélyek hozzáadásával díszíthetjük dokumentumokat.

Oldalszegély T1
Feladat

Oldalszín
Hátteret és oldalszínt elsősorban weboldalaknál alkalmaznak abból a célból, hogy érdekesebb háttér legyen a weblapok mögött. A hátteret webes elrendezésben és a legtöbb nézetben megjelenítheti, a Piszkozat és a Vázlat nézet kivételével.

Oldalszín T1
Feladat

Kitöltési effektusok
A dokumentumban háttérként színátmeneteket, mintázatokat, képeket, egyszínű kitöltést vagy anyagmintákat is használhatunk.

Kitöltési effektusok T1
Feladat

Vízjelek
A vízjelek a dokumentum szövege mögött megjelenő szövegek vagy képek, amelyek érdekesebbé teszik a dokumentumot, vagy jelzik a dokumentum célját.

Vízjelek T1
Feladat

Fejléc, lábléc
Az élőfej (fejléc) az oldal tetején, az élőláb (lábléc) az oldal alján megjelenő rendszerint ismétlődő szöveg vagy díszítés. Mindkettő tartalmazhat: szöveget, szimbólumot, WordArt-ot, képet…, stb.

Fejléc, lábléc T1
Feladat

Élőfej beszúrása
A Beszúrás menüszalag Élőfej és élőláb csoportjában az Élőfej gombra kattintva választhatunk az előre elkészített élőfej tervek közül. A program a kiválasztott élőfejet beilleszti a dokumentum minden oldalára.

Élőfej beszúrása T1
Feladat

Élőláb beszúrása
A Beszúrás menüszalag Élőfej és élőláb csoportjában az Élőláb gombra kattintva választhatunk az előre elkészített élőláb tervek közül. A program a kiválasztott élőlábat beilleszti a dokumentum minden oldalára.

Élőláb beszúrása T1
Feladat

Szakaszfüggő fejléc, lábléc
A dokumentum különböző oldalaira eltérő fejlécet és láblécet készíthetünk, ha a dokumentumot szakaszokra bontjuk.

Szakaszfüggő fejléc, lábléc T1
Feladat

Páros és páratlan oldalak élőfeje, élőlába
A teljes dokumentumra vagy egyes szakaszokra beállítható, hogy a páros és páratlan oldalakon, a fejlécek és láblécek eltérőek legyenek. Ezt nem állíthatjuk be külön fejlécekre és külön láblécekre csak együtt.

Páros és páratlan oldalak élőfeje, élőlába T1
Feladat

Első oldal élőfeje, élőlába
A dokumentum, vagy a szakaszok első oldalának élőfeje és élőlába különbözhet a többitől. Könyvek jegyzetek első oldala például tartalmazza a mű címét és szerzőjét, de élőfejet és élőlábat nem.

Első oldal élőfeje, élőlába T1
Feladat

Oldalszámozás
Az oldalszámokat beszúrhatjuk a dokumentum aljára, tetejére, oldalára vagy a szövegkurzor pozíciójába.

Oldalszámozás T1
Feladat

Dátum, idő
Ahhoz, hogy mindig az aktuális dátum és idő szerepeljen a dokumentumban, még be kell jelölnünk az Automatikus frissítés jelölőnégyzetet.

Dátum, idő T1
Feladat


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.