logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag

Bekezdés formázás

Programozott tananyag:


Bekezdések formázása
A bekezdésformázások egy teljes bekezdésre vonatkoznak. Egy bekezdés az ENTER billentyű két leütése között található szövegrész.

Bekezdések formázása T1
Feladat

Bekezdésformázás ikonokkal
A bekezdések formázásához leggyakrabban használt ikonok megtalálhatók a Kezdőlap menüszalagon a Bekezdés ikoncsoportban.

Bekezdésformázás ikonokkal F1
Feladat

Bekezdésformázás ikonokkal F2
Feladat

Bekezdésformázás ikonokkal F3
Feladat

A bekezdés igazítása
A bekezdés igazítására használhatjuk a Kezdőlap menüszalagon a Bekezdés ikoncsoport ikonjait, vagy a Bekezdés párbeszédpanelen az Általános csoportban található Igazítás listát.

A bekezdés igazítása F1
Feladat

Behúzás
Behúzások beállításával megadhatjuk a bekezdések sorainak bal és jobb oldali margótól való távolságát. A bekezdések első sorainak behúzását külön kezelhetjük.

Behúzás F1
Feladat

Térköz
A térköz állításával két bekezdés között üres sorokat állíthatunk be szabályosan. Ha szükség van két bekezdés elkülönítésére üres hely segítségével, akkor választjuk a bekezdések közötti térközállítást.

Sorköz
A sorköz állítási lehetőség a sorok közötti távolság beállítását jelenti. Egy bekezdésen belül állíthatunk a sorok közötti távolságon a Bekezdés párbeszédpanelen az Térköz csoport parancsai segítségével.

Sorköz, térköz – T1
Feladat

Tabulátorok vagy ütközők
A tabulátorok szavak szövegrészek vízszintes irányú igazítására szolgálnak. A szöveget a TAB billentyűvel tudjuk a következő tabulátorpozícióba vinni.

Tabulátorok vagy ütközők T1
Feladat

Tabulátorok fajtái
Tabulátorok fajtái: Balra igazító, Középre igazító, Jobbra igazító és Decimális típus.

Tabulátorok fajtái F1
Feladat

Tabulátorok beállítása vonalzó segítségével
A tabulátorokat legegyszerűbben vonalzó segítségével helyezhetjük el. A vonalzó bal oldalán található a Tabulátorválasztó ikon.

Tabulátorok párbeszédpanel megnyitása
A Kezdőlap menüszalagon a Bekezdés ikoncsoport jobb alsó sarkában található nyílra kattintva megnyitjuk a Bekezdés párbeszédpanelt.

Tabulátorok beállítása párbeszédpanelen
Ha egy tabulátorhoz kitöltést állítunk be, akkor tabulátor előtti üres részt a program kitölti a megjelölt vonalstílussal (pontozott, szaggatott, és folyamatos).

Aláírás formázása
A pontozott vonalat általában egy balra és egy jobbra igazító tabulátor között helyezzük el, ahol a kitöltést a jobbszélső tabulátornak kell beállítani, mert előtte helyezkedik el a vonal.

Tabulátorok beállítása F1
Feladat

Felsorolás és számozás
A felsorolásnak három fajtáját készíthetjük el szövegszerkesztő program segítségével. Készíthetünk: szimbólummal ellátott felsorolást, számmal ellátott felsorolást, többszintű felsorolást.

Felsorolás és számozás F1
Feladat

Felsorolás készítése
Szimbólummal ellátott felsorolás készítésének lépései.

Számozott felsorolás
Számmal megadott felsorolás készítésének lépései.

Számozott felsorolás T1
Feladat

Többszintű felsorolás
A többszintű felsorolást úgy kell elképzelni, mint egy könyv fejezeteit. Vannak benne főfejezetek és a főfejezeteknek alfejezetei. Az alfejezeteknek is lehetnek további alfejezetei, ezek az alsóbb szintek.

Többszintű felsorolás F1
Feladat

Szegély készítése
A bekezdésekhez kapcsolódó formázások között találhatjuk a bekezdések köré rajzolható szegélyek beállítását, és a bekezdés háttérszínének állítását és a mintázatot.

Mintázat készítése
A Szegély és mintázat párbeszédpanel Mintázat lapján háttérszínt és kitöltő mintázatot adhatunk meg a bekezdésnek.

Mintázat készítése T1
Feladat

Iniciálé
Az iniciálé szövegkiemelésnek igen látványos módja. Segítségével a bekezdés első betűjét a bekezdés első sorai előtt jeleníthetjük meg.

Iniciálé T1
Feladat


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.