logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Oldalmargók beállítása


w7_margok_1.jpg


Az oldalmargók az oldalak szélei mentén látható üres területek. A szöveget és ábrákat általában a margók közötti nyomtatható területre helyezzük el. Egyes elemeket azonban a margókon kívülre is elhelyezkedhetnek. Ilyenek például az élőfejek, az élőlábak és az iniciálé.

A margók jellemzői a dokumentum típusától, elrendezésétől függnek. Például levél esetén nem használunk kötési margót, de egy könyv esetén igen.

w7_margok_ossz.jpg

w7_elrendezes_1oldalas_1.jpg Egyoldalas elrendezés esetén négy margót különböztetünk meg: bal oldali, jobb oldali, alsó és felső margókat.
Kétoldalas elrendezés (tükörmargó):
Kétoldalas elrendezés esetén egy oldalon szintén négy margó található: bal oldali, jobb oldali, alsó és felső margók, de itt a bal és a jobb oldalon lévő oldalak margói egymás tükörképei lesznek ezért megkülönböztetjük a külső és belső margókat is.
Kétoldalas elrendezés beállításához az Oldalbeállítás párbeszédpanel Több oldal listájából a Margó tükrözése elemet kell kiválasztanunk. Ekkor a belső margók egyforma szélesek lesznek, a külső margók szintén.
w7_elrendezes_2oldalas_1.jpg Külső margók: a bal oldali lap bal oldali margója és a jobb oldali lap jobb oldali margója.
Belső margók: a bal oldali lap jobb oldali margója és a jobb oldali lap bal oldali margója.
Kötésmargó:
Ha a dokumentumot bekötjük, akkor egy és kétoldalas elrendezés esetén is szükséges a kötésmargó beállítása. A kötésmargó alkalmazásával elkerülheti, hogy a dokumentum bekötésekor a szöveg valamely része fedésbe kerüljön.
A kötésmargó beállításához az Oldalbeállítás párbeszédpanel Kötésmargó elemébe kell megadnunk a kötésmargó szélességét. Egy oldalas dokumentum esetén megadhatjuk azt is, hogy a kötésmargó jobb vagy baloldalra kerüljön.
w7_elrendezes_kotes_1.jpg


w7_margok_dial.jpgAhogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.