logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Fkeres függvény

Függvény által megoldott feladat:Egy tábla bal szélső, vagyis első oszlopában megkeres egy értéket, majd annak sora és a megadott oszlop metszéspontjában lévő értéket adja eredményül.
Argumentumai:
Keresési érték: Az első oszlopban keresendő érték.
Tábla: A tábla, aminek első oszlopában keressük a keresési értéket, és amelyben a függvény eredménye is megtalálható a meghatározott oszlopban.
Oszlop szám: Azon oszlop száma, melyben a függvény eredménye található. Tartományban keres: Egy logikai érték, mely HAMIS, vagy IGAZ értéket vehet fel. Hamis esetén pontos érték megadása szükséges a keresési értékben, ha Igaz, vagy elhagyjuk, az első oszlopban lévő legjobb közelítést adja eredményül a függvény.
Létrehozása:

fkeres1.jpg


fkeres2.jpg

A Keresési érték mellé a keresett értéket kell felvenni, amit a Tábla felirat melletti lécben kijelölt táblázat első oszlopában keres majd a függvény. Ha megtalálja, akkor megáll abban a sorban, ahol a keresett érték található.(alsó ábrán az 1.) Az Oszlop szám annak az oszlopnak a számát jelenti, amelyből az eredményt szeretnénk megkapni. A Tartományban keres rész mellé két értéket írhatunk be. Ha pontos értéket keresünk, akkor a hamis szót gépeljük be, ha közelítő értéket szeretnénk megkapni, akkor az igaz szót, vagy hagyjuk üresen ezt az argumentumot.

A függvény működése:

fkerespelda.jpg

A példa alapján a kijelölt táblázat (B7:C11) első oszlopában keresi a 45 értéket. Megtalálja az első sorában a táblázatnak. Ezután ebben a sorban addig az oszlopig meg, amit megadtunk az oszlopszám mellett. Ez a második oszlop, így az eredmény Kiss Juli lesz, ami meg is jelenik a C4-es cellában, ahova a függvényt beírtuk.

A függvény, ami az eredményt adta: =FKERES(45; B7:C11;2;hamis) Típuspélda, amire használhatjuk: Határozza meg annak a nevét, aki az osztályból a legtöbb pontot érte el a versenyen.

Konkrét példa:A függvény, ami az eredményt adja: =FKERES(45; B7:C11;2;hamis)=Kiss Juli

fkerespelda.jpg

A példa alapján a kijelölt táblázat (B7:C11) első oszlopában keresi a 45 értéket. Megtalálja az első sorában a táblázatnak. Ezután ebben a sorban addig az oszlopig meg, amit megadtunk az oszlopszám mellett. Ez a második oszlop, így az eredmény Kiss Juli lesz, ami meg is jelenik a C4-es cellában, ahova a függvényt beírtuk.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.