logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Ha függvény

Függvény által megoldott feladat:Ellenőrzi a feltétel megfelelését, és ha a megadott feltétel IGAZ, az egyik értéket adja vissza, ha HAMIS, akkor a másikat.
Argumentumai:
Logikai vizsgálat:Olyan érték, vagy kifejezés, amely kiértékeléskor IGAZ, vagy HAMIS értéket vesz fel.
Érték, ha igaz: Ezt az értéket adja a függvény eredményül, ha a logikai vizsgálat eredménye IGAZ.
Érték, ha hamis: Ezt az értéket adja a függvény eredményül, ha a logikai vizsgálat eredménye HAMIS.

ha.jpg


ha2.jpg

A Logikai vizsgálat felirat mellett meg kell adnunk azt a feltételt, ami eldöntendő, vagyis csak igaz, vagy hamis választ adhat eredményül. Például: A1=10? A feltételek megadásakor a matematikai szabályokat kell használnunk, de adhatunk szöveges feltételt is. Ebben az esetben a szöveget idézőjelek közé kell tenni. Az Érték, ha igaz felirat mellé azt az eredményt, kifejezést, vagy szöveget írjuk, amit akkor adjon eredményül a függvény, ha a feltétel teljesül. Az Érték, ha hamis felirat mellé azt az eredményt, kifejezést, vagy szöveget írjuk, amit akkor adjon eredményül a függvény, ha a feltétel nem teljesül.


atlagseged.jpg

A Kritérium felirat mellett adjuk meg a feltételt, aminek eleget kell tennie a cella tartalmának ahhoz, hogy számolja a függvény az adott cellát. A kritériumot meghatározhatjuk szövegesen, pl: „Budapest”. Ebben az esetben a szöveget, melynek a cella tartalmának kell lennie idézőjelek közé kell tenni. Egy feltétel megadható relációval, kifejezéssel is, amiben a matematika szabályok érvényesek ugyanúgy, mint a képletek alkoztásánál. Például: >10000. Ebben az esetben a 10000-nél nagyobb számokat számolja a függvény.

Típuspélda, amire használhatjuk:: Például: Ha egy dolgozatpontszámot tartalmazó cella értéke eléri a 30 pontot, akkor jelenítsük meg mellette az „Ötös” feliratot, egyébként pedig ne jelenjen meg semmi!
Konkrét példa:

darabpelda2.jpg


HA(A1>30;”nyert”;””). ,Ha az A1 cellában található érték nagyobb, mint 30, akkor jelenjen meg B1 cellában a nyert szó, egyébként pedig semmi.
Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.