logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Átlagha függvény

Függvény által megoldott feladat:Egy adott feltétel, vagy kritérium által meghatározott cellák átlagát (számtani közepét) számítja ki.
Argumentumai:
Tartomány: A kiértékelendő cellatartomány.
Kritérium: A ténylegesen átlagolandó cellák. Elhagyása esetén a tartomány összes celláját felhasználja a program.

atlagha.jpg


atlagha2.jpg

A Tartomány felirat mellett azt a cellatartományt jelöljük ki, amiben az átlagolásban résztvevő cellákat szeretnénk vizsgálni. Ezzel a módszerrel egy összefüggő cellatartományt jelölhetünk ki. Kézzel is beírhatjuk a tartományt. Ebben az esetben a bal felső cella hivatkozása után kettőspontot kell írni, majd a tartomány jobba alsó sarkában található cella hivatkozását gépeljük be a kettőspont után. Pl. C2:D5 tartomány:


atlagseged.jpg

A Kritérium felirat mellett adjuk meg a feltételt, aminek eleget kell tennie a cella tartalmának ahhoz, hogy számolja a függvény az adott cellát az átlagolásban. Egy feltétel megadható relációval, kifejezéssel is, amiben a matematika szabályok érvényesek ugyanúgy, mint a képletek alkotásánál. Például: >10000. Ebben az esetben a 10000-nél nagyobb számokat átlagolja a függvény.
Az Összeg_ tartomány felirat mellett található részben a ténylegesen átlagolandó cellákat jelöljük ki. Ez a rész általában elhagyható, mert az egész cellatartományt vesszük a leggyakrabban alapul.

Típuspélda, amire használhatjuk::Átlagoljuk a 10-nél nagyobb pontszámokat!
Konkrét példa:

darabpelda2.jpg


ÁTLAGHA(A1:B8; >=3)=3,4. Az összes cella tartalmát összeadja, amiben a szám nagyobb, vagy egyenlő, mint három és elosztja a cellák darabszámával, vagyis átlagolja azokat.




Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.