logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

A HTML és a CSS


A CSS a Cascading Style Sheets angol szavakból alkotott betűszó. Lépcsőzetes Styluslapoknak fordíthatjuk. Dokumentumok stílusának leírására használjuk.

A HTML-t kezdetben úgy tervezték, hogy az csak a weblapok szerkezetét írja le. A weboldal megjelenésének, stílusának leírást azonban más nyelvnek szánták. Ez az egyik ilyen nyelv a CSS. A CSS ajánlás már 1990-ben megjelent, azonban az első népszerű böngészők sokáig nem támogatták a stíluslapokat. Stíluslappal meghatározhatjuk egy weboldalon az oldal vagy a szöveg színét, a betűk típusát, stílusát, az elrendezéseket, a táblázatok és minden elem megjelenését.

A stíluslap megadható egy weblapon belül, de lehet külön állományba is. Nagyon sok weblap esetén célszerű külön állományba tenni a stílusinformációkat, így minden weblap hivatkozhat arra. Ha minden weblap kinézetét szeretnénk megváltoztatni, akkor csak az egyetlen stílusinformációkat tartalmazó állományban kell megváltoztatni a szükséges tulajdonságokat.

A CSS információkat tartalmazó állományok neve tetszőleges, a kiterjesztésük a szokásos „.css”.

Mivel a böngészők kezdetben nem támogatták a CSS-et ezért a HTML nyelvbe is beépítettek a megjelenésre vonatkozó címkéket. Kezdetben a weblapok készítését csak ezekre alapozták a weblapkészítők. Ezek sokkal kevesebb lehetőséget adnak az oldal stílusának megadásra. Ma már (2009) a böngészők többsége megfelelően támogatják a CSS, ezért ajánlott annak használata.

Az Internet Exploler 6.0 és 7.0 verziója csak 70%-ban támogatja a W3C szövetség által kiadott CSS szabványokat. Sok weboldalkészítő ehhez igazította a weblapját (még maga Microsoft, Google, stb. is). Az Internet Exploler 8.0 verziója már szabványos CSS használ. Így fordulhatott elő, hogy az IE8.0 verziójában sok weboldal egyes részei meg sem jelentek. A többi népszerű böngésző általában 100% körül támogatta a CSS szabványt.Elkészült „Webfejlesztés, Webáruház készítés” programozott tananyagunk CSS3 stíluslapok készítése fejezete.


Szótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.