logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Az SGML nyelv

A SGML egy mesterséges nyelv, azon belül is egy dokumentumleíró nyelv. Nem egy konkrét nyelv, csak általános ajánlásokat tartalmaz, hogyan is kellene leírni egy dokumentumot. A nyelv '70-es – 80-as években alakul ki az IBM GML nyelve alapján. 1986-ban lett ISO szabvány.


Az SGML a Standard Generalized Markup Language betűszavai, melyet Általános Szabványos Kijelölőnyelvként fordítunk. Általános célú leíró nyelv, speciális célú leíró nyelvek létrehozására. Az SGML úgynevezett címkékkel dolgozik dolgozik. Gyakran használják az angol megfelelője után tagnek (ejsd: teg). A dokumentum tartalmát ilyen címkék közzé zárjuk. A címkének tetszőlegesen választhatunk nevet. Például a járművekről szóló dokumentumok tartalmát a jármű nevű címke közzé zárjuk. Hogy a címkét jól elkülönítsük a tartalomtól ezért „<” és a „>” karakterek közzé írjuk. A dokumentum végén szereplő címkét is szeretnénk megkülönböztetni a dokumentum elején találhatótól, ezért egy címke neve elé egy „/” jelet teszünk. Ezek után ha a dokumentum a „kék Opel” szöveget tartalmazza akkor a dokumentum így néz ki:A címkéken belül újabb címkék határozhatók meg. Szeretnénk például ha a jármű színe és gyártmánya jól elkülöníthető legyen:

A típus meghatározását szeretnénk tovább finomítani. Ezt megtehetjük újabb címkék létrehozásával, vagy egy újabb módszer bevezetésével, mégpedig tulajdonságok megadásával. Idegen szóval attribútum. A gyártmány mellett szeretnénk megadni a jármű típusát. A gyártmány név után leírom az új tulajdonság nevét, majd egyenlőség jel után megadom annak értékét. Az eddigiek ismeretében a járművekről szóló dokumentum így nézhet ki SGML ajánlás alapján:

Szótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.