logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

XHTML

Az XML sikerének köszönhetően a W3 szövetség úgy gondolta, hogy a HTML-t is át kellene alakítani az SGML alapok helyett, XML alapokra. Ennek eredménye lett az XHTML, ami 2000-ben lett W3C ajánlás.


Az XHTML azonban nem lett népszerű és jelentősebb böngésző gyártok nem is követték az XML szabványt teljességel. Az Internet Explorer böngésző megjeleníti ugyan az XHTML dokumentumot, de csak akkor ha nem szabályos XML dokumentum. A W3 szövetség így 2009-ben az XHTML jelenlegi 2-es verziójának fejlesztése után a HTML legújabb 5-ös verziójának fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Az XHTML-nek megjelent verziói a következők:
• 1.0
• 1.1
• 2.0 (2009-ben még dolgoznak rajta)
Az XHTML szabályai szerint nem lehet a tulajdonságoknak olyan értéke amit nem teszünk zárójelben, akkor sem ha szám érték. Nem lehet olyan tulajdonság amelynek nincs értéke. A címkéket és a tulajdonságokat kisbetűvel kell írni. Nem lehetnek lezáratlan címkék.
Például:

<hr size=”50”>
<input checked=”checked” />


Összefoglalva: Az SGML általános leírónyelvből megalkották az XML-t amely szintén általános célú leírónyelv. Az SGML-ből megalkották a HTML weblapot leíró nyelvet. Az XML alapján létrehozták az XHTML-t amely szintén weblapok leírására való.

Szótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.