logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag

Ikon-vezérelt rendszerek

Programozott tananyag:


Ikon-vezérelt OS leírás
Az Ikon-vezérelt rendszereket szokás még grafikus felhasználói felületnek hívni, angolul Graphic User Interface, röviden GUI.

Ikon-vezérelt OS leírás T1
Feladat

Ikon-vezérelt OS leírás T2
Feladat

Az ikon-vezérelt ablakok „építőelemei"
A futó programok időnként információt kérnek vagy közölnek egy újabb ablakot feldobva. Ezek az ablakok az eredeti programablak ún. gyermekablakai.

Ikon-vezérelt ablakok T1
Feladat

Ikon-vezérelt ablakok T2
Feladat

Programok indítása
Programok indítása Windows operációs rendszerekben a tálcán lent bal oldalon található „Start" feliratú gombra kattintva kezdeményezhető.

Programok indítása T1
Feladat

Az „Intéző” program
Fájlok és könyvtárak kezelésére a Windows az Intéző nevű programot biztosítja számunkra. Az „Intéző" a hagyományos lehetőségeken kívül gyorsabban is elindítható a többi programhoz képest.

Az „Intéző” program T1
Feladat

Könyvtárkezelés
Hogy biztosan a kívánt könyvtárban vagyunk mindig ellenőrizzük a címsorban. Egy könyvtárba a „belépés" legegyszerűbb módja a könyvtár ikonján való dupla kattintás.

Könyvtárkezelés T1
Feladat

Fájlok (állományok) kezelése
Az operációs rendszerek lehetővé teszik egyszerű szöveges fájlok létrehozását. Ebben a részben azt nézzük meg, hogyan lehet ezt megtenni Intézőből. Új szöveges fájl hasonlóan a könyvtárakhoz a „Fájl" menüben kezdeményezhető.

Fájlok (állományok) kezelése T1
Feladat

Vágólap
A vágólap minden grafikus operációs rendszer része. Szerkesztési műveletek megkönnyítésére találták ki, eredetileg szövegszerkesztőkben.

Vágólap T1
Feladat

Keresés
Előfordul egy rendszerben nem találunk egy állományt vagy egy könyvtárat. Jobb esetben ismerjük a fájlnév egész részét. A könyvtár és fájlkezelő programokat fel szokták szerelni keresési lehetőséggel.

Keresés T1
Feladat

Archiválás, tömörítés
Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából. Az archiválás azonban nem jelent feltétlenül tömörítést is.

Archiválás, tömörítés T1
Feladat


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.