logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Elérési út

Az elérési út egy fájl vagy egy könyvtár helyét mutatja meg a hierarchikus fájlrendszerben. Az abszolút elérési út mindig a gyökér könyvtár leírásával kezdődik.

  • Windowsok esetén az adott meghajtó betűjele amit egy kettőspont (:) követ. Pl.: c:
  • Linuxok és Unix rendszerek esetén a csak egyetlen gyökér könyvtár van, ennek jele egy perjel (/). Pl.: /
A továbbiakban azoknak a könyvtáraknak és alkönyvtáraknak a felsorolása következik amelyeket tartalmazzák a keresett állományt vagy könyvtárat.

A Windowsos rendszerben ezeket a könyvtárakat egy vissza-perjel (\) választja el, Linux és Unix rendszerekben pedig perjel (/).

Vegyünk egy példát. Adott egy tigris.txt nevű állomány amely a gyökérkönyvtárból nyíló "Dokumentumok" könyvtár "alat" alkönyvtárában található.
  • Windows esetén legyen ez a C: meghajtón. Ekkor az útvonalat így írjuk le: c:\Dokumentumok\allat\tigris.txt
  • Linux és Unix rendszerek esetén ez így néz ki: */Dokumentumok/allat/tigris.txt*
Ez az útvonalak úgynevezett abszolút leírása, azaz abszolút útvonal. Abszolút azért mert a gyökérkönyvtártól írjuk le a jelzett állományt.
Ha egy programban éppen a Dokumentumok könyvtárban állunk az állományra hivatkozhatunk rövidebben is az aktuális könyvtártól számítva az útvonalat.
  • Windowson: allat\tigris.txt
  • Linux és Unix rendszereken: allat/tigris.txt
Ezt a címzési módot hívjuk relatív címzésnek, mert az aktuális könyvtárhoz képest relatívan határozzuk meg annak helyét.

Tegyük fel, hogy a Dokumentumok könyvtárban van egy statisztika.txt nevű állomány, de mi éppen az állatok könyvtárban állunk, amit a szintén a Dokumentumokban van. Ekkor megtehetjük azt, hogy az allat nevű könyvtárból egy könyvtárral „feljebb” hivatkozok, azaz a Dokumentumok könyvtárra a következő formában
  • Windowsos rendszerekben: ..\statisztika.txt
  • Linux és Unix rendszerekben: ../statisztika.txt
Vegyük észre, hogy az egy könyvtárral feljebb lévő szülőkönyvtárra két pont egymás után írásával hivatkozunk. Ilyennel találkozhatunk a népszerű fájlkezelőkben is, mint a Total Commander vagy a Midnight Commander. Egyetlen pont az aktuális könyvtárra utal.
Szótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.