logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Könyvtár

A könyvtár másik nevén mappa. Régebben nevezték tartalomjegyzéknek is. Olyan logikai egységek, amelyek állományokat és/vagy más könyvtárakat tartalmaznak.

A legfelső szintű könyvtárat szokás gyökérkönyvtárnak vagy egyszerűen csak gyökérnek nevezni. A gyökérből újabb könyvtárak nyílnak, azokból újabb alkönyvtárak. Minden alkönyvtárból újabb alkönyvtárak nyílhatnak. A könyvtárak hierarchikus rendszere fa szerkezettel írható le.

Windows operációs rendszerek esetén a gyökér könyvtár egy meghajtó, amit egy betűjellel azonosítunk. Ezekben a rendszerekben több ilyen meghajtó is lehet, mindegyik más-más betűjelet kap. A rendszernek van egy elsődleges meghajtója amin a rendszer helyet foglal, ami általában a C: meghajtó.
Az A és a B a ma már ritkán használt hajlékonylemezes egységek részére van fenntartva.

C meghajtó

Unixos, linuxos rendszerek esetén a gyökérnek nincs betűjele mert mindig csak egyetlen gyökér lehet. Jele: / Ha egy másik meghajtót szeretnénk beilleszteni, akkor azt valamelyik alkönyvtárba szokás megtenni. Ha floppyt, CD-ROM-ot vagy pendrive-ot használunk azt a legtöbb linuxban a /media könyvtárban érhetjük el.
Linux könyvtárszerkezetSzótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.