logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Fájlok


Az adatokat és a programokat a számítógépeken állományokban, más néven fájlokban tároljuk.

A fájlokat nevükkel azonosítjuk, amelyet szabadon választhatunk. A fájl neve után szokás ponttal elválasztva egy ún. kiterjesztést is megadni.

A kiterjesztés mindig utal az állomány tartalmára, formátumára. Ilyen kiterjesztések a .txt, .exe, .jpg, .pdf, stb.

Petőfi fájlok 1

Adott például egy Petőfi vers amit Petofi nevű fájlban szeretnénk tárolni, szöveges formátumban, akkor a fájl neve kiterjesztéssel együtt így nézhet ki: Petofi.txt Ha az állomány Petőfiről egy képet tartalmaz, akkor az állomány neve és kiterjesztése így nézhet ki: Petofi.jpg. A .jpg kiterjesztésből tudjuk, hogy képről van szó, és azt is hogy JPEG formátumban van tárolva.

A személyi számítógépek terjedésének kezdetén, az elterjedt egyfelhasználós rendszerek jellemző maximális fájlnév hosszúsága 8 karakter, a kiterjesztések hossza pedig 3 karakter volt.

Petőfi útvonal

Petőfi fájlok 2

Ma a hosszú fájlneveket használhatunk de ezek sem lehetnek végtelenek. Maximális fájlnévméret általában minden rendszeren 255 karakter. Ebbe beleértve a fájl kiterjesztését is. Ennek ellenére nem ajánlott a túl hosszú fájlnevek használata mert az elterjedt Windows operációs rendszerben egy fájl elérési útvonal hosszúsága maximálisan 260 karakter lehet, és fájlok kezelhetetlenné válhatnak a fájlkezelőben.Szótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.