logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Régiók, megyék, vármegyékA közös munka sokszor gyorsabban halad, mintha valaki csak egyedül dolgozik. Azonban ennek is lehetnek buktatói.

Ebben a feladatban 3-4 fős csoportokban fogtok készíteni egy-egy többoldalas webhelyet. Fontos, hogy megjelenésében minden oldal azonos legyen, csak a tartalmuk lesz különböző!

Többféleképpen megoszthatjátok a feladatokat:
1. Mindenki részt vehet az anyaggyűjtésben, készíthet egy-két képet, egy-két weboldalt.
2. Szakosodhattok is. Valaki anyagot gyűjt, valaki képet készít, valaki weboldalt szerkeszt.

A munka végén közösen értékelitek egymás műveit. Az értékelés fontos szempontjai: a weboldalak esztétikai megjelenése, egységes megjelenése, használhatósága és tartalma.


FELADATOK:

Készítetek egy webhelyet, amelynek első weboldala röviden bemutatja Magyarország 7 régióját, a többi 7 weboldalon pedig egy-egy régió részletes adatait teszitek közzé.

Hasonló felépítéssel elkészítetek egy-egy webhelyet Magyarország megyéi és vármegyéi (1880-as évek) bemutatására is.A.) FELADAT:

1.Keressetek az interneten egy megyetérképet, amelyen az egyes megyék vagy különböző színűek, vagy pedig folyamatos vonallal vannak határolva. A térkép ne tartalmazzon domborzati jeleket, folyókat tavakat... A kiválasztott megyetérképet mentsétek az asztalon egy „Regiok” nevű könyvtárba. (Többet is letölthettek. Csak később derül ki, hogy melyik volt a legjobb választás.)

2.
A letöltött térképről távolítsátok el a feliratokat, színezzétek át az egyes megyéket úgy, hogy egy-egy régióhoz tartozó megyék azonos színűek legyenek! Használjatok élénk színeket! Az elkészült képet mentsétek „Regiok” néven!

3.
Készítsetek egy-egy térképet minden régióhoz! Ezeken a képeken csak a kiválasztott régió legyen a többitől különböző színű! A 7 régióhoz készített 7 db térképet mentsétek külön fájlokba! Az egyes fájlok nevei legyen azonosak a bemutatott régió nevével, de ne tartalmazzanak ékezetes karaktereket, a szóközök és kötőjelek helyett pedig aláhúzást használjatok!

4.
Az interneten gyűjtsetek minél több információt az egyes régiókról. Pl. Mikor és miért jöttek létre? Mely megyék alkotják. Mekkora a területük, lakosságuk...

5.
Jöhet a főoldal (index.html). Ezen szerepeljen a webhely címe („Magyarország régiói”), a korábban elkészített „Regiok” nevű térkép, táblázatos formában a 7 régió összehasonlítható adatai, valamint az egyes régiókat bemutató weboldalak linkjei!

6.
Az alodalak következnek. Összesen 7 db további weboldalt kell készítenetek! Mindegyik egy-egy régiót mutat be, és tartalmazza a főoldal linkjét. Az oldalak címe legyen a bemutatott régió neve.

7.
Végül az elkészült webhelyet a csoport egy tajga mutassa be a többieknek! Közösen válasszátok ki a legjobban sikerűt művet!


B.) FELADAT:

1.Az A) feladathoz hasonló módon készítsetek egy webhelyet Magyarország megyéinek bemutatására!

2.
Az első oldalon szerepeljen a webhely címe („Magyarország megyéi”), egy általatok kiszínezett megyetérkép, táblázatos formában a megyék összehasonlítható adatai, valamint az egyes megyéket bemutató weboldalak linkjei!

3.
Minden megyét egy-egy aloldalon mutassatok be részletesen! Az oldalak címe legyen a bemutatott megye neve. Tartalmazzon egy térképet, amelyen csak az adott megye van kiemelve, és tartalmazza a főoldal linkjét is.C.) FELADAT:

1.Az A) feladathoz hasonló módon készítsetek egy webhelyet Magyarország vármegyéinek bemutatására!

2.
Az első oldalon szerepeljen a webhely címe („Magyarország vármegyéi”), egy vármegyetérkép (ezt nem kell átszínezni), táblázatos formában a megyék összehasonlítható adatai, valamint az egyes vármegyéket bemutató weboldalak linkjei!

3.
Minden vármegyét egy-egy aloldalon mutassatok be részletesen! Az oldalak címe legyen a bemutatott vármegye neve. Tartalmazza vármegye címerét, és a főoldal linkjét is.

JÓ TUDNI!

Az interneten csak kis méretű képeket célszerű használni. A méret csökkentése érdekében rendszerint tömörített formátumban tárolt képeket illesztünk weblapunkba. Az egyik legelterjedtebb tömörítési mód a JPEG, amelynek segítségével igen kis fájlméretek érhetők el. Hátránya viszont, hogy használatakor romlik a kép minősége. Ha minden fázist .jpg fájlba mentünk, majd ezt beolvasva készítjük el a következő képet, akkor a végén nagyon homályos, nehezen továbbszerkeszthető képhez jutunk. Ezért az egyes fázisokat célszerű veszteségmentesen, külön fájlokba menteni. Sosem tudhatjuk mikor lesz szükségünk egy a munka során elkészített közbenső képre.

Az internetszerverek nagy része Linux operációs rendszerrel működik, ezért sokszor gondot okoz, ha a feltöltött képek vagy egyéb állományok nevében magyar ékezetes vagy különleges karaktereket használunk. A probléma elkerülhető, ha az internetre szánt fájlok neveinek megadásánál kerüljük az ékezetes és különleges karaktereket, szóközöket. Célszerű megmaradni az angol ABC nagybetűinél, a számoknál.


FORRÁSOK:https://hu.wikipedia.org/

https://portal.ksh.hu/
......

ITT A SEGÍTSÉG!


Ha valamit nem tudsz, azt megnézheted a tananyagban vagy a szótárban:


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.