logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Postafiók létrehozásaKönnyen létrehozhatunk elektronikus postafiókot. Nagyon sok ingyenes szolgáltató van. Pl.: Freemail, Gmail, CitroMail, stb.

Ahhoz, hogy saját e-mail postafiókunk legyen, először regisztrálnunk kell magunkat a szolgáltatónál. A regisztráláshoz ki kell töltenünk egy űrlapot, amelyen meg kell adnunk az alábbiakat:


Az AZONOSÍTÓnkat
ez lesz az e-mail címünk eleje, vagyis a felhasználónevünk. Az azonosító később nem változtatható meg. Ez lesz a nevünk az elektronikus levelezés világában. Erre a címre kapjuk leveleinket, ezért jó, ha az azonosító utal a nevünkre.

Ne feledd! Az e-mail cím (azonosító) nem tartalmazhat szóközt és speciális karaktereket!

Egy levelezőszerveren nem lehet két azonos nevű felhasználó. (Például: sun.balazs) Az azonosító egyediségét a regisztrációs folyamatsorán ellenőrzi a program. Amennyiben egyezést talál valamely már regisztrált felhasználóval, akkor hibaüzenetet küld, illetve javaslatot tesz a megváltoztatásra.A JELSZÓt
A jelszó titkos, ezért a betűk helyett, csak csillagokat látsz. Fontos, hogy pontosan jegyezd meg a jelszavadat! (Ezért is kell kétszer megadnunk.) Ha elfelejted, nem tudsz belépni a postafiókodba!

A legtöbb szolgáltató figyelmeztet, ha a választott jelszavad nem elég biztonságos.
Néhány személyes adatot
Pl.: név, életkor, érdeklődési kör, stb. (Van olyan szolgáltató, amelyik kevés adatot kér, van, amelyik sokat.). A szükséges adatokat néhol egy oldalon, néhol több lapon keresztül kell megadni, de mindegyik esetben egyszerű a kitöltés. (A legtöbbször példákat és magyarázatokat is találsz a cellák mellett. Olvasd el figyelmesen őket!)

A szerverek üzemeltetői gyakran szabályozzák, hogy milyen legyen a jelszó. Pl.: hány karakter, kisbetű, nagybetű, számjegy, stb.)


A regisztrációs folyamat során, egy képen megadott karaktersort kell begépelnünk. Ez a szolgáltatók védelmét szolgálja. (Ha nem tudod jól olvasni a képet, kérj másikat!)

A regisztráció végén elfogadjuk a felhasználói szerződésben leírtakat.

Ha sikeres a regisztráció, automatikusan belépünk, és már olvashatjuk a szolgáltató üdvözlő levelét.


Fontos tudnunk, hogy ha postafiókunkat hosszabb ideig nem használjuk, akkor a szolgáltató megszünteti.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.