logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Oszlopműveletek

Az oszlopokat akkor kell kijelölnünk egy táblázatban, ha az egész oszlopot érintő változtatást szeretnénk elvégezni. Ilyen például a törlése, új oszlop beszúrása, vagy a szélességének állítása. A kijelölés elvégezhető az oszlopazonosító számra kattintva, melynek következtében az egész oszlop kijelölt állapotba kerül.
Ha több, összefüggő oszlopot szeretnénk egyszerre kijelölni, akkor az egér segítségével az első oszlopazonosítóra kattintva, majd az egeret a kijelölés irányába mozgatva a kívánt jelölés megoldható.
Nem összefüggő oszlopok kijelölése esetén a CTRL billentyű lenyomása mellett végezhetjük el a kijelölést!


Oszlopok beszúrása: Az oszlopazonosítón az egér jobb gombjával kattintva a megjelenő helyi menüből kiválasztható a Beszúrás menüpont. Ebben az esetben az éppen kijelölt oszlop előtt megjelenik egy új oszlop.


Oszlopok törlése: Az oszlopazonosítón jobb gombbal kattintva, a megjelenő helyi menüből a Törlés menüpontot választva, a kijelölt oszlopot törölhetjük. Ha az oszlopot magát nem szeretnénk eltüntetni, csak a tartalmát, akkor válasszuk a Tartalom törlése menüpontot!


Oszlopszélesség állítása: Az oszlopazonosítón jobb gombbal kattintva, a megjelenő helyi menüből az oszlopszélesség menüpontot választva egy ablakban megadható a oszlopszélesség. A kívánt magasságot írjuk be az ablak megfelelő helyére! Ha több oszlopnak szeretnénk ugyanazt a szélességet adni, akkor jelöljük ki őket egyszerre, és használjuk az oszlopszélesség állítása műveletsort! Ha több oszlopnak szeretnénk ugyanazt a szélességet adni, akkor jelöljük ki őket egyszerre, és használjuk az oszlopszélesség állítása műveletsort!

Az oszlopszélességet egér segítségével is állíthatjuk. Ha két oszlopot elválasztó vonalra állunk az egérrel az oszlopazonosítókat ábrázoló sávban, majd lenyomjuk az egér bal gombját, akkor az egeret balra mozgatva kisebbre, az egeret jobbra mozgatva pedig nagyobb értékre állíthatjuk az oszlopszélességet. Gyakran szükség van arra, hogy pontosan olyan szélesre állítsunk egy oszlopot, amilyen széles a celláiban található leghosszabb adat. Ezt a méretezést az egér segítségével végezhetjük el. A kívánt cella oszlopazonosítója mögött található, a két cellát elválasztó vonalra duplán kattintva az egér bal gombjával elvégezhető a kívánt méretezés.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.