logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Diagramok formázása ikonokkal

Formázás ikonok segítségével:

Az elkészített diagram kijelölése után három új menüpont jelenik meg a menüszalagok között. Tervezés, Formátum, Elrendezés. A három menüszalag segítségével, és az egér jobb gombjával előhozható helyi menü segítségével minden formázást elvégezhetünk.


diagstip.jpg

Ha változtatni szeretnénk a beállított diagramtípuson, akkor a más diagramtípusok lehetőséget kell használni, melyet a Tervezés menüszalag Típus ikoncsoportjában találunk meg. Amint az ikonra kattintunk, megjelenik a már ismert diagram típusukat tartalmazó ablak. Másik formát kell választani, és megnyomni az OK gombot!


diagramadatok.jpg

Szükség lehet arra, hogy a begépelt adatokon módosítani tudjunk, mert elrontottunk valamit a gépelés során. Ekkor a Tervezés menüszalagon található Adatok szerkesztése ikont kell használnunk. Megnyomásával láthatóvá válik az ablak, amiben módosíthatunk az adatokon. A diagram adattartománya felirat mellett található ablakban tüntessük fel a kívánt adattartományt. Ezt kijelöléssel is megtehetjük. Az egérrel jelöljük ki a kívánt cellatartományt. Ha nem szeretnénk egeret használni, akkor írjuk be a tartományt határoló cellák azonosítóit kettősponttal összekötve.


diagelrend.jpg

A diagram elrendezésének változtatására is lehetőséget ad a program. A cím és a jelmagyarázat elhelyezkedését állíthatjuk. A minta segít abban, hogy milyen lehetőségeket használhatunk. Csak ki kell választanunk a kívánt elrendezést!


diagramstílusok.jpg

Beállíthatunk különböző diagramstílusokat is. Ezek előre megformázott diagram minták. Ha tetszik valamelyik, használhatjuk bármelyiket, ha a feladat máshogy nem kéri. Ezek a lehetőségek a Tervezés menüszalagon találhatók a Diagramstílusok ikoncsoportban.

A másik menüszalag, ami fontos lesz számunkra, az Elrendezés szalag.

cimkek.jpg

A diagramhoz tartozó diagramcím, tengelycímek, jelmagyarázat és a különböző feliratok állíthatók be ezen a szalagon.


A Diagramcím gomb segítségével beállítható, hogy látható legyen-e a cím, és ha igen, hol helyezkedjen el a diagramhoz képest.
A Tengelycím ikon a tengelyekhez tartozó feliratokat kezeli. A kategória- és értéktengelyhez tatozó feliratok kapcsolhatók be és ki, majd a beállítás után átírhatók.
A Jelmagyarázattal az adatsorokat megnevező jelmagyarázat helye határozható meg. Kikapcsolható, vagy beállítható az elhelyezkedése.
Az Adatfeliratok között kiválaszthatjuk az adatfeliratok elhelyezkedését. Ha megadtuk, hol helyezkedjen el, akkor az értékek (pontos értékek) jelennek meg. Változtathatunk ezen a megjelenésen, ha nem az értéket, hanem a kategória feliratát, vagy az adatsor nevét szeretnénk a diagramon szerepeltetni. Ekkor a legördülő menüből a További adatfelirat-beállítások pontot kell kiválasztani! Itt a megjelenő ablak első oldalán változtathatunk a feliratok megjelenése közül a Felirat megjelenése felirat alatt ablak legfelső részén.

Az Adattábla menüpont segítségével az adattábla is bekapcsolható.

tengelyek_hatter.jpg

A Tengelyek ikoncsoportban állíthatunk a tengelyek megjelenésén, bekapcsolhatók a rácsvonalakat, amik az értékek leolvasását segítik, és ki-be kapcsolható a diagram háttere.
A Formátum menüszalagon a szövegekre vonatkozó beállításokat találhatjuk.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.