logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Oldalbeállítás

Az új bemutatókat a PowerPoint alapértelmezett beállításokkal hozza létre.
Alapértelmezett oldalbeállítás jellemzői:
  • Diavetítés képernyőre (4:3) oldalméret
  • Diák tájolása = Fekvő
  • Jegyzetek, emlékeztetők és vázlatok tájolása = Álló
  • Az első dia sorszáma = 1
Első lépésként (a szerkesztés előtt). célszerű eldönteni, hogy bemutatónkat milyen formában, milyen eszközök segítségével szeretnénk közreadni, és a lap méretét és tájolását ennek megfelelően beállítani.

Tervezés menüszalagon az Oldalbeállítás menücsoport segítségével beállítható a diák mérete, tájolása írásiránya és az első dia sorszáma

oldalbeall.JPG

Az Oldalbeállítás gomb a következő beállításokat teszi elérhetővé:

oldalbeallabl.JPG

Ha nyomtatott formában szeretnénk elkészíteni, akkor a szabványos A3, A4, B4, B5 méretek közül választhatjuk ki a nekünk megfelelőt.
Ha monitorunkat használjuk a megjelenítésre, akkor a Diavetítés képernyőre lehetőségek közül választunk. A 4:3 általános; a 16:9 szélesvásznú HDTV, és a 16:10 szélesvásznú laptop méretarányok közül választhatjuk az általunk használt eszköznek megfelelőt.
Az egyéni beállítást választva a diák szélességét és magasságát mm pontossággal adhatjuk meg.
Fontos! Ha az oldalbeállításokon egy kész diabemutató esetén változtatunk, akkor előfordulhat, hogy a tartalom egy része nem kerül megjelenítésre. Például egy kép alsó része már nem látszik.
Rossz oldalbeállítás esetén csökken a képernyőn a hasznos terület mérete, a diák széleinél vastag fekete sáv jelenik meg.
Egy bemutatóban ugyan csak egyféle (fekvő vagy álló) tájolást használhatunk. Azt azonban megtehetjük, hogy hivatkozást hozunk létre egy bemutatóból egy másik bemutatóra, és így megjeleníthetünk álló és fekvő tájolású diákat is úgy, mintha egy bemutatóban lennének.


Szótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.