logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Területi és nyelvi beállítások


Az országunk sajátosságaihoz tartozó úgynevezett területi és nyelvi beállításokat a Vezérlőpultban a „Területi és nyelvi beállítások” ikonra kattintva indíthatjuk. Az előugró ablakban az aktuális beállításokat látjuk. Ebben az ablakban a beállítások a nyelv kiválasztásával változtathatjuk meg. Ha összetettebb beállításokat szeretnénk elvégezni, akkor a „Testreszabás” gombra kell kattintanunk.

Az előugró ablak szintén több füles. A „Számok”, „Pénznem, „Idő”, „Dátum” és „Rendezés” fülek jelennek meg.

A „Számok” fülön beállítható, hogy az operációs rendszeren számok megjelenítése esetén milyen tizedes jel, hány tizedes jegy, milyen ezredes elválasztó, milyen negatív előjel jelenjenek meg, a negatív számok formátumát, a vezető nullák megjelenésének milyenségét, milyen listaelválasztók legyenek és a mértékrendszert. A számokra vonatkozó beállítások legördülő listadobozból választhatók. A beállított formátumok az ablak tetején a minta részben láthatók mind pozitív mind negatív számok esetén.

A következő fülön („Pénznem”),, a pénz nemét tudjuk beállítani a rendszeren. Egy magyar nyelvű Windows operációs rendszer esetén a választható pénznemek a Forint, a Dollár és az Euró. A pénznemek mellé külön tizedesjel, tizedesjegyszám, ezredes elválasztó és csoportosítás adható meg. Ha a fenti három pénznemtől különböző pénznemre van szükségünk akkor azt a legördülő listadobozba egyszerűen írjuk be. Ilyen lehet például: DM.


Az időfülön megadható az idő kijelzésének formátuma. Az általánosan elterjedt forma amikor az órát, percet és másodpercet is megjelenítjük és ezeket kettősponttal (:) tagoljuk. Például: 11:51:53. A legördülő lista mellett a formátumot magunk is átírhatjuk. A formátumban a nagy „O” betű az órák számjegyeit képviseli. A kis „p” betű a percek, az kis „m” betű pedig a másodperceket szimbolizálja. Ha a másodperceket nem szeretnénk megjeleníteni, akkor azt ilyen formában adjuk meg: OO:pp

A dátum formátum megadható rövidebb és hosszabb formátumban. A formátummegadásnál az egyes karakterek jelentése a következő: Kis „é” betű az évek, nagy „H” betű a hónapok és kis „n” a napok számát jelképezi. Dátum elválasztó szokásosan pont („.”). Ha szeretnék a dátum elválasztót kötőjelre változtatni, akkor azt a következő formátummal tehetjük meg: éééé-HH-nn
Szótár


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.