logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Másolás, beillesztés műveletek


Másolás:

A másolást egy táblázatban kétféle módon tehetjük meg. Mindkét esetben először jelöljük ki a másolandó cellát, vagy cellákat!
1. Az egér jobb gombját lenyomva válasszuk ki a Másolás menüpontot a megjelenő helyi menüből!
2. Nyomjuk meg a CTRL + C billentyűkombinációt!

Mindkét esetben a másolni kívánt tartalom vágólapra kerül. Itt várakozik addig, amíg be nem illesztjük egy kijelölt helyre. A vágólapon mindig a legutolsó másolt elem található.


Beillesztés:

A beillesztés több módon történhet, és több fajtáját is megkülönböztethetjük. Minden beillesztést másolás műveletnek kell megelőznie. Ha nincs másolt cella, vagy cellatartomány a vágólapon, akkor a beillesztés művelete nem érhető el.

Beillesztés fajtái:

Az első esetben a cella tartalma egy másik cellatartományba kerül, de nincs összefüggés az eredeti és a másolt tartalom között. (Egyszerű tartalom beillesztése)

A második esetben úgy is elhelyezhetjük egy új cellatartományban a másolt cellák tartalmát, hogy amennyiben az eredeti cellákban változtatást végzünk, akkor az új, másolt cellákban is megjelenjen a változás eredménye. (Irányított beillesztés)


Egyszerű tartalom beillesztése:

A másolás művelete után a kívánt cellába, vagy cellatartományba állva, az egér jobb gombját megnyomva, választhatjuk a Beillesztés gombot. Ez a művelet megoldható a CTRL + V billentyűkombinációval is. Ebben az esetben a másolt cella, vagy cellatartomány tartalma az új helyen is megjelenik, de nem lesz kapcsolat az eredeti cellák és az új, másolt cellák tartalma között.


Irányított beillesztés:

Az irányított beillesztés segítségével megoldható, hogy az eredeti, és másolt cellák között kapcsolat jöjjön létre, ezáltal az eredeti cellákban történő változások az új, másolt cellákban is megtörténnek.

Ebben az esetben az egér jobb gombjának megnyomása után nem a Beillesztés menüpont, hanem az Irányított beillesztés menüpont kiválasztása szükséges. A megnyomása utána a következő ablakot láthatjuk:
Az irányított beillesztés cellában több beillesztési lehetőség van. Amit a leggyakrabban kell használni egy érettségi feladat megoldásához, a Mindent, és az Értéket lehetőség. Az Értéket típus kiválasztása után a beillesztés eredménye csak egy érték. Ha a másolt cella képletet, vagy függvényt tartalmazott, akkor csak az eredményük kerül az új cellába értékként. A Mindent lehetőséget választva a képlet, vagy függvény, mint tartalom, is másolásra kerül.

A Csatolva gomb megnyomásával érthetjük el azt, hogy kapcsolat jön létre a régi és új cellák között, így az eredeti cellákban történő változtatások az új cellákban is megjelennek.

Beillesztést nem csak egy munkalapon belül végezhetünk el, hanem másik munkalapra is beilleszthetünk másolt cellákat.

Megtehetjük, hogy másik munkafüzetbe is beillesztünk másolt cellatartományt, de ebben az esetben a csatolás, a kapcsolat csak akkor használható, ha mindkét munkafüzet megnyitott állapotban van.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.