logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Képletek használataSzámítások a programban

Az Excel 2007 programot arra fejlesztették ki, hogy számításokat készíthessünk benne. A számítások létrehozásának két formája létezik. Használhatunk képletet és függvényeket. A képleteket mi alkotjuk meg a matematikai tudásunk segítségével. A függvények beépített számoló elemek, amit felhasználhatunk a típusfeladatok megoldása során.


Képletek használata

Képletet nagyon sok számítási feladat során készíthetünk. Akkor kell használnunk, ha az adott feladathoz nincs beépített függvény, ami elvégezné az adott feladatot.

A vizsgafeladatokban gyakran előforduló típuspélda képletek használatára például a százalékszámítás, vagy az egyszerűbb matematikai műveleteket igénylő feladatok.

Használatuk nagyon egyszerű. Lépjünk bele abba a cellába, ahol szeretnénk egy számítást elvégezni. Ezután a szerkesztőléc felületbe kattintva elkezdhetjük a képlet létrehozását. Gépeljünk be egy „=” jelet, és utána elkészíthetjük a kívánt képletet. Közben arra kell figyelni, hogy a matematikai szabályokat betartsuk, mert érvényesek a programban. A helyes zárójelezést használni kell, és a műveleti sorrend is a matematikában használttal azonos.

Műveleti sorrendet tekintve az összeadás, és kivonás egy szinten szerepel és alacsonyabb művelet, mint a szorzás és osztás, ami szintén egy szinten szerepel. Ha két művelet azonos szintű, akkor a balról jobbra szabály érvényesül. A program sorrendben először a magasabb szintű műveleteket végzi el, majd az alacsonyabb szintűeket és közben balról jobbra dolgozik. A zárójelek elhelyezése segít a műveletek sorrendjének változtatásában.

A képletekben használhatunk cellahivatkozásokat is. Ha a számítás során cellák tartalmával szeretnénk számolni, akkor hivatkozzunk a tartalomra, a cellára való hivatkozással. Adjuk meg a megfelelő oszlop és sor azonosítót, ami a megfelelő cellát azonosítja!

pl. =C2+(D3*4)/2

Ez a képlet a D3-as cellában található értéket megszorozza néggyel, osztja az eredményt kettővel, és az így kapott eredményhez hozzáadja a C2-es cella értékét.

A képletek használata a program szempontjából egyszerű. A nehézséget majd az okozhatja, hogy egy feladat matematikai hátterét kigondoljuk. A feladatokat meg kell érteni, és még a program használata előtt a matematikai megoldást meg kell oldani. Csak ezután használhatjuk a programot.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.