logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Feladatkezelő

A feladatkezelő egy program amely lehetővé teszi, hogy az elindított programokról, ill. folyamatokról információkat, teljesítmény jellemzőket kapjunk. Figyelhetők a számítógép teljesítményét jellemző tulajdonságok. Azok a folyamatok amelyek nem válaszolnak leállíthatók, újabbak indíthatók. A processzor teljesítményéről a memóriahasználatról grafikonon kapunk információt. A programablak különös tulajdonsága, hogy alapértelmezett helyzetben mindig felül van. Vagyis ha újabb programot indítok annak ablaka a feladatkezelő ablaka alatt jelenik meg. Ha egy tálcára tett programot aktiválok, annak ablaka a feladatkezelő ablaka alatt lesz. A feladatkezelő indítása a Ctrl + Alt + Del billentyűkkel lehetséges. Az alkalmazások fülön az ablakkal rendelkező folyamatokat, azaz alkalmazásokat látjuk, míg a folyamat fülön azokat a folyamatokat is látjuk amelyeknek nincs is grafikus felületük. Az ablak alján a státuszsorban a folyamatok számát látjuk, utána a processzor teljesítményét, majd a memóriahasználatot.


Egy alkalmazás lefagyása esetén az „Alkalmazások” fülön az „Állapot” oszlopban a „Nem válaszol” felirat szokott megjelenni. Ebben az esetben a folyamatot egy kattintással kijelöljük, majd a „Feladat befejezése” gombra kattintva az alkalmazás leállítható.
A „Teljesítmény” fülön a számítógép teljesítménye látható dinamikusan, azaz ahogyan változik a változást azonnal láthatjuk.


A „Hálózat” fülön a hálózatról a „Felhasználók” fülön a bejelentkezett felhasználókról látunk információt.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.