INFORMATIKA
  Ingyenes elektronikus Tananyag
KÖZISMERETI INFORMATIKA:
- Programozott tananyag
- Projekt alapú feladatok
- Oktatási segédanyagok
VISSZA    
MENÜ    
ISMÉT    
TOVÁBB    

Logikai formázás F1

Készítsen weblapot a Perl programozásról. Saját könyvtárában (Pl. C: \Documents and Settings) hozzon létre egy könyvtárat, melynek neve saját osztálya. Például.: 9c. Ügyeljen arra, hogy szám és a betű között ne legyen más karakter vagy szóköz! A 9c könyvtárban hozzon létre egy web nevű könyvtárat, ha az még nem létezne. A web könyvtárban hozzon létre „perl” nevű könyvtárat, abban pedig egy perl.html nevű állományt. Az állomány UTF-8 karakterkódolással hozzuk létre.
A böngésző címsorában a „Perl” felirat szerepeljen. Az oldal tetején a főcím: „Perl”, azt követően a következő listák szerepeljen:
Perl
A perl az angol „Practical Extraction and Report Language” szavakból alkotott betűszó. Fordítás: praktikus kivonatoló és jelentéskészítő nyelv. A Unix világában jól ismert Larry Wall alkotta meg a Perl nyelvet 1987-ben. A Perl rendszergazdáknak, webprogramozóknak, programozóknak készült. A Perl hordozhatósága biztosítja a minél több platform használatát.
A helló világ nevű program Perl nyelven:
print „Helló Világ\n”;
A fenti sort írjuk be egy szövegszerkesztőbe, majd mentsük el hello.pl nevű állományba.
A Perl interpretert használhatjuk parancssorból is:
perl -w -e 'print „Helló Világ!\n”;'
A parancsot begépelve a következő kimenete kapjuk:

Helló Világ!

További feladatok: A „Perl” cím a legyen középre igazítva. A címet követő bekezdésben a „Practical Extraction and Report Language” szöveg legyen fékövér és dőlt. A „print „Helló Világ\n”; tartalmú sor logikai formázó címkével programozási kódként adja meg. A következő tartalmú sor:

perl -w -e 'print „Helló Világ!\n”;'

legyen logikai formázó címkével megadva billentyűzetről várt bemenetként. Az utolsó „Helló Világ!” tartalmú szöveg legyen logikai formázással program kimenetként megadva. A weblap alján legalább három üres sornyi hely után saját nevét és osztályát írja. Az utolsó sor a mai dátum legyen.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.