logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
vissza VISSZA    
menü MENÜ    
tovább TOVÁBB    

Linkek

Minden formázás keveset ér hiperszövegek nélkül. Ha egy szövegben elhelyezünk egy hiperhivatkozást egy másik weblapra „link” néven szoktuk emlegetni. Amire hivatkozunk a másik lapon horgonynak hívjuk. A linket a másik lapon elhelyezett horgonyhoz irányítjuk. Ha a hivatkozott lapon nem helyezünk el horgonyt a link akkor is használható a link. Akkor a hivatkozott lap eleje, illetve teteje jelenik meg. A példa kedvéért legyen egy weblap amely index.html néven van elmentve, ami tartalmaz egy „Alma” szót. Ezt a szót szeretnénk hiperszöveggé azaz linké alakítani.

Lineket „a” címkével határozunk meg:

<a>Alma</a>

Ettől azonban linkünk még nem működik, mert nem mutat sehova. Meg kell adnunk hova hivatkozzunk. Ezt az „a” címke „href” tulajdonságával tudjuk meghatározni. Legyen a példa kedvéért egy másik weblap, amire hivatkozni szeretnénk, a neve alma.html. A hivatkozásunk ekkor a következő módon nézhet ki:

<a href=”alma.html”>Alma</a>


Ha egy html oldalban hiperszöveggé alakítunk egy szövegrészt, akkor annak megváltozik a színe és a stílusa. Alapesetben böngészőtől függően valamilyen kék színt fog kapni és aláhúzott lesz. A böngészők átszokták színezni a linket, ha már egyszer meglátogattuk, vagy éppen most nézegetjük. Így beszélhetünk éppen látogatott linkek színéről, és a már meglátogatott linkek színéről. A fenti példában az „Alma” szót hiperszöveggé alakítása után, azon egyet kattintva az alma.html oldal elején találjuk magunkat.
Természetsen megtehetjük, hogy az alma.html oldalról készítünk egy visszafele hivatkozást az index.html-re:

<a href=”index.html”>Főoldal</a>


Ha a másik weblapnak nem a tetejére szeretnénk hivatkozni, hanem valahol lejjebb a szövegben, adott szövegrészben horgonyt kell elhelyeznünk.
Horgony elhelyezése szintén az „a” címke való. Az „a” címke „name” tulajdonságával adhatunk meg egy horgonyt, a hivatkozott résznek mintegy nevet adva ezzel:

<a name=”horgonyneve”>


A példa kedvéért egy „videk” néven szeretnénk horgonyt elhelyezni. Legyen a hivatkozott oldal most is alma.html. Az alma.html fájlban a a szöveg megfelelő helyére a következő horgonybejegyzést tesszük:

<a name=”videk”>
Az index.html weblapon amiben szeretnénk erre a horgonyra mutatni a linket a következő módon adjuk meg:
<a href=”alma.html#videk”>Az almafák természetes helye</a>
Megjegyzés:
A <a name=”videk”> horgony az alma weblapon nem jelenik meg. Megtehetjük azt is hogy valamilyen szöveget zárunk az „a” címék közzé:
<a name=”videk”>Hazai viszonyok</a> Ez viszont az alma.html weboldalon meg fog jelenni.
Az eddigi példákban a hiperhivatkozás egy szöveg volt. Megtehetjük azt is, hogy egy képet teszünk meg linknek. Adott például az alma.jpg, amit szeretnék hiperhivatkozásként megjeleníteni:

<a href=”alma.html”><img src=”alma.jpg” alt=”alma”></a>