logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Festékpatron te drága!Sokszor nehéz dolgunk van, ha egy-egy hardvereszköz vásárlása előtt el szeretnénk dönteni, hogy melyik felel meg leginkább céljainknak és hosszú távon melyik a legolcsóbb. Gyakran a legolcsóbban vásárolt eszköz üzemeltetésére sokkal többet költünk, mint amennyit megvásárlásakor kifizettünk. Különösen igaz ez a nyomtatókra.

Most a fotónyomtatók üzemeltetési költségeinek összehasonlítására fogunk készíteni néhány táblázatot. Ezt követően az eredményeket egy vonaldiagrammal szemléltetjük.

Annak érdekében, hogy megértsétek miről is van szó először olvassátok el a következő cikket:
PC World Online: Hogyan válasszunk fotónyomtatót?


A cikk szerzője összehasonlítja egy-egy kép árát különböző nyomtató típusok esetén. Figyelembe veszi a festék és a fotópapír költségeit is.

Mi most csupán a festékpatronok áraival fogunk számolni. Kezdetben feltételezzük, hogy a festékekből minden szín esetén ugyanannyi fogy. Ezt követően kiszámoljuk, hogyan változnak költségeink, a egy színből megduplázódik a fogyasztásunk. Kiszámoljuk mi történik akkor, ha a négy alapszínt külön festékpatron tartalmazza, és mi történik akkor, ha egy festékpatronnal dolgozunk.

A festékpatronok esetén rendszerint megadják a bennük található festék mennyiségét. Ha tudjuk, hogy adott festékpatron hány fotó kinyomtatását teszi lehetővé, akkor később kiszámolhatjuk 100 kép nyomtatásához elegendő festék mennyiségét és ezt beírva, már összehasonlíthatjuk az egyes nyomtatók költségeit.

Összehasonlításunk természetesen közel sem lesz pontos, de arra mindenképpen jó, hogy egy kicsit elgondolkodjunk rajta. Becsült értékeket használunk. Egy kicsit le is egyszerűsítjük a feladatot (Így sem lesz könnyű!). A való életben például ritkán fordul elő, hogy minden színből azonos mennyiséget használunk. Ne felejtsük el, hogy az sem mindegy mit nyomtatunk és milyen beállítások mellett.


A.) FELADAT:

1.1.Készítsetek egy táblázatot, és mentsétek el patron néven!
2.Az első munkalap neve legyen „Költségek”, másodiké „Összesítés”, A harmadiké „Diagram”!
3.A „Költségek” munkalapon készítsétek el a következő táblázatot!
4.Négy hónap festékpatron költségeit számoljuk ki. Feltételezzük, hogy mind a négy színből azonos mennyiség fogy.
5.A nyomtatóban lévő festékpatronban a hónap elején található festék mennyiségét (Kezdőérték), az adott hónapban elhasznált festékpatronok számát (Patronok) és a patronok megvásárlására fordított összeget (Költség) függvényekkel határozzátok meg. Az első hónapban tele patronnal kezdjük a nyomtatást.
6.A felhasznált patronok számának kiszámításakor figyelembe kell venni, hogy hó elején mennyi festék volt a nyomtatóban lévő festékpatronban (Kezdőérték) és a havi fogyasztást.


B.) FELADAT:

1.Az első feladatban elkészült táblázat alá készítsetek még egyet, amely mindenben azonos az előzővel, csak a bíbor színű festékből a havi fogyasztásnál megadott mennyiség kétszeresét használjuk minden hónapban. (A bíbor színű patront gyakrabban cseréljük)

C.) FELADAT:

1.A második feladatban elkészült táblázat alá készítsetek még egyet, amely mindenben azonos az előzővel, csak egyetlen festékpatron tartalmazza mind az 5 színt. Ha elfogy egy szín, akkor több színből megmaradt festéket már nem tudjuk felhasználni.
2.A kezdőérték számításakor is vegyétek figyelembe, hogy az utolsó csere óta a bíbor színű festékből kétszer annyi fogyott.

D.) FELADAT:

1.Az „Összesítés” munkalapon összesítsétek az előző 3 táblázatban számolt havi fogyasztásokat el a következőképpen!

E.) FELADAT:

1.A „Diagram” munkalapon készítsetek diagramot az összesített adatok bemutatására!

ITT A SEGÍTSÉG!


Ha valamit nem tudsz, azt megnézheted a tananyagban vagy a szótárban:
Az EXCEL feltöltés alatt.

-> SzótárAhogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.