logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Egér
Az egér (mouse) a grafikus operációs rendszerek megjelenésével vált nélkülözhetetlen perifériává.Használata nagyban megkönnyíti a számítógéppel végzett munkánkat. Az egér mozgatásával egy mutatót (kurzor) irányíthatunk a képernyőn, és segítségével különböző műveleteket végezhetünk el az ott található objektumokon.

Működésük alapján két típusát kölünböztetjük meg:
1. Optikai egér: Az egér az alatta lévő felületet világítja meg, és a visszavert fénysugárból határozza meg a mozgás irányát.
2. Golyós(mechanikai) egér: Egy gumival bevont fémgolyó mozgását követi két érzékelő korong az egyik a függőleges- míg a másik a vízszintes elmozdulás állapotát figyeli.

Csoportosítás a gombok száma szerint:
- 1 gombos
- 2 gombos
- 3 gombos
- Több gombos
- Görgős – a középső gomb a görgő (Kattintás nélkül lehet segítségével a képernyőn haladni)


Általában egy hagyományos egéren két billentyű van. Ha jobb kézre van beállítva az egér, akkor a bal gombbal parancsot adunk („okézunk”), a jobb gombbal menüt jelenítünk meg. (Ha lenyomjuk a jobb gombot, akkor előugrik egy ablak, ami menüt tartalmaz) Ha valaki bal kezes, akkor be lehet állítani, hogy a két billentyű feladata (funkciója) felcserélődjön.


Az egér általában USB csatlakozóval csatlakozik a számítógéphez, de korábban léteztek soros és PS/2 csatlakozós egerek is.

Laptopon golyó („hanyategér”), vagy érintős egér (touchpad ,ejtsd :„tácsped”) tölti be az egér feladatát.

Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.