logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Bevezetés

CRT
Cathode Ray Tube
Katódsugárcsöves monitor
LCD
Liquid Crystal Display
Folyadékkristályos monitor
PDP
Plazma Display Panel
Gázplazmás monitor


A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli(output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára. A monitor elnevezés helyett gyakran alkalmazzák a képernyő, a kijelző, a megjelenítő vagy a display elnevezéseket.

Az első személyi számítógépek (PC-k) karakteres (szöveges) üzemmódban működtek alfanumerikus monitorok felhasználásával.
Az informatikai eszközök fejlődésével megjelentek a grafikus megjelenítők. A grafikus monitorok már bonyolult ábrák, képek megjelenítésére is képesek. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak.A grafikus megjelenítés két alapvető formája színes és szürkeárnyalatos.


A ma elterjedt operációs rendszerek általában grafikus üzemmódban működnek, de a számítógépek bekapcsolásakor - az operációs rendszer indulása előtt - még az egyszerűbb, karakteres üzemmódban jelzik ki az üzeneteket.


A hagyományos katódsugárcsöves (CRT) monitorok mellett megjelentek a folyadékkristályos (LCD) és a gázplazmás kijelzők (PDP) is..Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.