logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag

Piros betűs ünnepek


A naptárban piros betűvel jelölik azokat a napokat, amelyeken egy-egy történelmi vagy egyházi eseményről emlékezünk. Ezeken a napokon az iskolában nincs tanítás, és szüleitek sem mennek munkába. Persze ha szombatra vagy éppen vasárnapra esnek, akkor nem lesz rövidebb a munkahét.

Most összegyűjtjük hány piros betűs ünnep van, és azok a következő években milyen napokra esnek. Nem utolsó sorban azt is, hogy adott napon mit is ünneplünk valójában.

FELADAT:

1.Nézzétek meg a naptárt, és gyűjtsétek ki azokat a piros betűs ünnepnapokat, amelyek minden évben a hét más-más napjára esnek!
2.Mindenki válasszon magának egy évszámot! A kiválasztott év ünnepnapjait fogjátok táblázatba gyűjteni.
3.Táblázatkezelő program segítségével készítsetek egy új munkafüzetet, majd mentsétek „Jeles_napok” néven.
4.Az első munkalapon készítsetek egy táblázatot a minta alapján. Az első oszlopban a pontos dátum kerül. A másodikban függvény segítségével meg kell határoznotok, hogy adott ünnep a kiválasztott évben a hét mely napjára esik. A harmadik oszlopban egy-egy mondatban írjátok le, hogy valójában mit is ünneplünk azon a napon. A munkalap neve legyen: „Piros_betus”!
5.A hét napjainak meghatározásához a következő segédtáblázatot használjátok!
6.A felhasznált segédtáblázatot rejtsétek el, az ünnepnapokat felsoroló táblázatot és annak tartalmát pedig, formázzátok meg úgy, hogy nyomtatásnál egyenletesen kitöltsön egy A4-es oldal!
7.Végül hasonlítsátok össze műveiteket, és nézzétek meg, hogy melyik évben hány ünnepnap esik szombatra vagy vasárnapra!


FORRÁSOK:

http://hu.wikipedia.org/
......


ITT A SEGÍTSÉG!

Ha valamit nem tudsz, azt megnézheted a tananyagban vagy a szótárban:

Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.