logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
menüMENÜ   

Bevezetés
Egy tetszőleges mennyiség mérőszámát többféle számrendszerben is megadhatjuk. A következőkben 3 számrendszerrel, és közöttük történő átszámítások módszereivel ismerkedünk meg.Humán (decimális) számrendszer


Napjainkban a 10-es (decimális) számrendszert használjuk. Elterjedésében közrejátszhatott 10 ujjunk, melyek mindig kéznél voltak és segítséget nyújtottak alapvető matematikai műveletek elvégzésében, jóval a számítógép megjelenése előtt.

Mivel a 10-es számrendszer igen kényelmes az ember számára, ezért humán számrendszernek is nevezik.


Gépi (bináris) számrendszer


A digitális számítógépek áramkörei két stabil állapot megkülönböztetésére képesek. A két állapot leírható a kettes számrendszer 2 számjegyével: 0 és 1.

Digitális számítógépeink kettes (bináris) számrendszerbeli adatok képesek tárolni, rendszerezni, feldolgozni és megjeleníteni.

A felhasználó által bevitt decimális adatok számítógépünk először mindig a számára értelmezhető bináris számokká alakítja.
A felhasználó által kért információkat számítógépünk rendszerint decimális formában jeleníti meg.

Hexadecimális számrendszer


Szoftverfejlesztésnél gyakran előfordul, hogy a számítógép által tárolt bináris számokat meg kell jeleníteni, vagy módosítani kell.
Egy-egy bináris szám egyes helyiértéki sokszor külön jelentéssel bírnak (pl. a program egyes funkcióit kapcsolják be vagy ki.) Ekkor:
- A 10-es (decimális) számrendszer nehézkessé teszi a munkát, mivel egy deciális számból nehéz megállapitani, hogy bináris alakjának N. bitje 0 vagy egy.
- Az ember számára egy 8, 16, … bites bináris szám pedig nehezen megjegyezhető. (pl. próbáljuk megjegyezni a következő bináris számot: 1010010110100101 !)
- A 16-os (hexadecimális) számrendszer használata lehet célravezető. A hexadecimális számok némi gyakorlás után könnyen kezelhetők, megjegyezhetők. Egy-egy hexadecimális számból könnyen meghatározható, hogy bináris alakjának N. bitje 0 vagy egy.
Hexadecimális számokkal találkozunk az informatika más területein is. (pl. grafikai szoftverek vagy weblap szerkesztés esetén a színek meghatározására használjuk őket.)

SzámrendszerekAhogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.