logó INFORMATIKA
Ingyenes elektronikus tananyag
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Szám

Egy cellában szereplő számokat is megformázhatjuk a formázó ablak segítségével. Az ablak ebben az esetben előhozható a Kezdőlap menüszalagon található Szám felirat mellett elhelyezett négyzetre kattintással.


szamform.jpg

A Szám fülön fontos beállításokat tehetünk meg.

A Kategória szó alatt megtalálhatók a megfelelő adatformátumok és ezek változatai. Csak annyit kell tenni, hogy kiválasztjuk a megfelelő adatformátumot a felsorolásból. A kiválasztás után egyéb plusz beállítást is megtehetünk minden típus esetén. A legfontosabbakat tartalmazzák a következő leírások:

  1. Szám: A szám típus kiválasztása után megadható a megjelenítendő tizedesek száma és az ezres tagolás beállítása. Csak be kell írni a megfelelő értéket, vagy bekattintani az ezres tagolást. Ezek alatt található ablakban kiválaszthatunk olyan formát, ahol a negatív számokat a program piros színnel ábrázolja.
  2. A Pénznem, és a Százalék típusoknál a tizedes jegy beállítása, és a pénznem megadása lehetőségeket állíthatjuk be.
  3. A Dátum és Idő típusoknál a megjelenési formát választhatjuk ki. A megjelenő minták közül választhatunk.
  4. Egy nagyon fontos típus, melyet minden érettségi feladatban használni kell, az Egyéni beállítási lehetőség. Ha erre kattintunk, a következő beállítási lehetőségünk van:

egyeniform.jpg


Ez a formázás ad lehetőséget arra, hogy számadataink mellé, amit számként képletben, számolásban, fel szeretnénk használni, szöveget illeszthessünk. Például szeretnnk egy szám mellé azt a feliratot adni, hogy „cm”, mert szeretnnk a mértékegységet is megjeleníteni. Ha ezt úgy tennénk meg, hogy begépeljük a szám mellé a cellában, akkor a program úgy érzékelné, hogy a cella tartalmát szöveggé alakítottuk. Ebben az esetben nem tudunk számításokat végezni többet az így átalakított cellákkal. Ennek kivédése miatt kell ezt a formázási lehetőséget használni. Ha formázás segítségével helyezzük el a feliratot a szám mellett, akkor a cella tartalma csak a szám értéke marad, de a megjelenítésben a mértékegység is látszik. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy ha rákattintunk az így formázott cellára, akkor a szerkesztő lécben megjelenő adat csak a szám érték lesz.
A formázást a következő módon végezhetjük el!

Négy lehetőség közül választhatunk:

  1. Egészszám forma után szeretnénk szöveget elhelyezni. Ebben az esetben a Formátumkód: felirat alatt elhelyezkedő ablakba a következőt kell begépelni: 0” szöveg”! A szöveg helyére bármit írhatunk, amit szeretnénk megjeleníteni a szám mellett.
  2. Egész szám és ezres tagolás: Beírandó szöveg a # ##0” szöveg” .
  3. Tizedes szám esetén a beírandó szöveg a 0,00” szöveg”. Ebben az esetben a tizedesvessző utáni nullák száma határozza meg a megjelenített tizedesek számát.
  4. Tizedes szám és ezres tagolás esetén a beírandó szöveg a # ##0,00” szöveg”. Ebben az esetben is a tizedesvessző utáni nullák száma határozza meg a megjelenített tizedesek számát.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.